Siófok  21.1  •  1.2 kn       

Keszthely  16.9  •  2 kn       

Balatonfüred  19.6  •  2 kn       

Balatonboglár  20  •  3.6 kn       

Orfű  16  •  3 kn       

Velencei-tó  19.1  •  2.4 kn       

Tiszafüred  18.9  •  1.5 kn       

Mályi-tó  20.4  •  0.4 kn       

2024. július 27., szombat

IOM Észak Adria Kupa és F5-M Nagykanizsa Kupa 2024.

IOM Észak Adria Kupa és F5-M Nagykanizsa Kupa 2024.

A háromnapos modellvitorlás eseményen Nagykanizsán két hajóosztály kapitányai mérték össze tudásukat!

Modellvitorlások hajói szelték a nagykanizsai vízfelületet május utolsó hétvégéjén. A háromnapos modellvitorlás eseményen Kanizsa Kupa keretein belül két hajóosztály kapitányai mérték össze tudásukat!

Pénteken az F5-M hajóosztály résztvevői szállta vízre. Sajnos a kezdésre eleredt az eső és egészen fél háromig esőben versenyeztek a kapitányok, gyenge „A ¼” és „A ½” szélerő változások közepette. A verseny a nagykanizsai csónakázó tó FSR pálya területén zajlott, mivel ilyen volt a szélirány. A szélcsatornákkal teli futamokat kilenc fő teljesítette, kilenc futammal. Az utolsó két futamon örülhetett a mezőny, mert elállt az eső.

Szombatra már az időjósok is szeles napos időt jósoltak, ami meg is érkezett a kezdésre „A ¾” ill. „A tető” között. Az első öt futamot „A” vitorlázattal vitorlázták a kapitányok majd a szélerő „A tető” fölé kerekedett – „B ¼” aminél több versenyző cserélt is B vitorlázatra, de voltak páran, akik maradtak az „A” vitorlázatnál, igaz, hátszeles szakaszban így küzdeniük kellet a hajó orra bukásának elhárításáért.

A nap vége felé az utolsó három futamra gyengült a szél „A ¾”-re, és így, akik eddig „B” vitorlázattal mentek azok visszacserélték „A”-ra. Újból egységes lett a mezőny. Ezen a napon a jó szélnek köszönhetően tizenöt futamot sikerült rendezni. Mindenki meg volt elégedve ezzel a nappal. A pálya a „nagy” vízen a tó hosszirányú vonalában volt.

Vasárnapra már gyengeszeles időjárást jósoltak, ami sajnos nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, mert ez a szélerő még a gyengénél is gyengébb volt. Szélcsendes rajt után, nagyon gyenge széllel mentek a hajók. A pálya több szakaszán is elfogyott a szél, megálltak, vártak, azután lehelet gyenge szellővel végig vitorlázták a pályát. Három futamot így teljesített a mezőny, és leállt a szél. Vártunk a szélre, de nem érkezett, így a főbíró úr 13:00-kor lefújta a rendezvényt.

Ebben a hajóosztályban már a magyarokon kívül egy-egy, horvát és német versenyző is részt vett, mivel ez a hajóosztály egyben az Észak Adria Kupa első magyarországi fordulója is.

A 2024-es Kanizsa Kupa dobogósai:

F5-M hajóosztály : 9 fő – 9 futam

  1. Kiss Miklós                 PÉMK    Pécs
  2. Kunvári Sándor        DEMK   Százhalombatta
  3. Garay György           DEMK   Százhalombatta

IOM hajóosztály : 15 fő – 18 futam

  1. Dr. Csóka László       PÉMK    Pécs
  2. Eredics István           ÖMK     Ölbő
  3. Garay György           DEMK   Százhalombatta

Ifjúsági : két hajóosztály alapján

  1. Garay Márton          DEMK   Százhalombatta
  2. Garay Gergely          DEMK   Százhalombatta

Köszönjük Forrai Csabának a rendezést és a versen lehetőséget.

Fotók : Pócsi Bettina

Tóth István Emlékverseny 2024. Előző

Tóth István Emlékverseny 2024.

RG65 Szlovák Nyílt Bajnokság Következő

RG65 Szlovák Nyílt Bajnokság