Siófok  12.2  •  6.1 kn       

Keszthely  7.9  •  8 kn       

Balatonfüred  11.8  •  5.2 kn       

Balatonboglár  12.2  •  9.1 kn       

Orfű  10  •  6 kn       

Velencei-tó  10  •  7.6 kn       

Tiszafüred  10  •  9.3 kn       

Mályi-tó  8.2  •  5.9 kn       

2024. március 29., péntek

A Téli Kupán idén olyan történt mint még soha.

A Téli Kupán idén olyan történt mint még soha.

Befejeződött a 2022-23-évi F5-E/IOMTéli Kupa sorozat.

A Téli Kupa történetében először, az utolsó forduló előtt ilyen szoros állás még nem volt az első két helyezett között. Ezúttal Székely Antal állt az élen mindössze 180 ponttal Dr. Csóka Lászlót megelőzve, ami azt jelentette, hogy közülük, aki legalább egy hellyel megelőzi a másikat az utolsó forduló alkalmával az lesz a kupagyőztes. A versenyt övező időjárási körülmények kísértetiesen hasonlítottak az egy fordulóval korábban tapasztaltakhoz. Az északnyugati szél, ami időnként „A” teteje befújásokat produkált sokszor kiszámíthatatlanul lengedezett hol egyik, hol másik irányba, ami nehézzé tette a szembeszeles szakaszokon a pozitív oldal megítélését. Egy hónappal korábban ilyen körülmények között Székely Antal remekelt, mesterien helyezkedve a kiszámíthatatlannak tűnő szélfordulókra, magabiztosan nyert. 
Garantált volt az izgalmas összecsapás. Egy magabiztos Székely Antal állt szemben a korábbi kupagyőztes Dr. Csóka Lászlóval, akinek időnként még mindig szép villanásai vannak, pedig az elmúlt időszakban a modellvitorlázásban kissé megfakult. A helyzetet tovább fokozta, hogy az ország több pontjáról is utaztak ide az utolsó fordulóra, versenyzők, akik szintén éheztek a dobogóra, így végül kilenc versenyző indult neki a versenynek. A távolról jött versenyzők között igazi favoritok is érkeztek, mint a legjobb siófoki versenyző Országh Tibor, és sofőrje, az igazi flaute hiéna Gergely András, aki immár egy stablian lefeszíthető riggel érkezett. 
A verseny kezdetén egyértelművé vált, hogy a kiszámíthatatlanul hol jobbra, hol balra belegyező szél többekkel csúf tréfát űzött. A második szembeszeles szakasz előtt sokak számára felcsillantotta a futamgyőzelem lehetőségét, csak azért, hogy a második körön ugyanazon az oldalon büntessen és az utolsó helyekre soroljon. Ebben a kínkeserves helyzetben nem csoda, hogy a parton sétáló gyanútlan nézelődők meglepődve tapasztalták, hogy káromkodások garmadája töri meg az élményszerű, lágy madárcsicsergést az OVE környékén. Így azonban olyan élményekkel gazdagodhattak, amire biztosan nem számítottak.
Az első négy futamot követően jelentős mennyiségű terülj-terülj asztalkám keretében értékelhették a versenyzők a sokkhatást, amit a kiszámíthatatlan szél okozott. A szórakoztatásról Dr. Csóka László gondoskodott, aki a két méter mély vízben egy gereblyével szerencsétlenkedett. Még a harmadik futam után, egy óvatlan akkumulátor csere során a víz mélyére küldött telep nyomára szeretett volna bukkanni. Szegény csóri, esélye sem volt megtalálni…
Az ötödik futamtól kezdve úgy tűnt új időszámítás kezdődött a versenyben, ugyanis Országh Tibor futószalag szerűen kezdte szállítani a második és harmadik helyeket. Ezt igen jól tette, mert így végül felállhatott a verseny dobogójának harmadik fokára, letaszítva onnét Csóka Lászlót, aki végig egyenletes teljesítményt nyújtott a középmezőny elején. A nyolcadik futamban Kellényi István, alias Csodálatos Steve szolgáltatta a meglepetést, egy, a semmiből jött második hellyel. A sportban nagyon ritkán előfordulnak olyan igen értékes pillanatok, amikor a szurkolók nem a kedvencükért, hanem egy rivális versenyzőért szorítanak, mert annyira váratlan, annyira meghökkentő, annyira heroikus, amit az csinál. Na, ez pont egy ilyen pillanat volt, csak nem a szurkolók, hanem maguk a versenyzők szorítottak Kellényiért, hogy a befutó szakaszon nehogy elveszítse pozícióját. Igazság szerint ezt elvenni csak Székelynek lett volna esélye, így egy Dávid és Góliát jellegű csata bontakozott ki egyenesen a jelenlévők szeme láttára. Kellényi keze azonban ez úttal nem remegett meg a botkormányon és a kormányszervója sem döglött be, így hősiesen megtartotta második helyét.
 A mezőny elején eközben ádáz csata dúlt a győzelemért és egyben a kupagyőzelemért is. Székely és Dr. Csóka a teljes verseny során egymásnak feszülve, egy pillanatig sem kizökkenve a fókuszból küzdött. A futamok kezdetén általában Székely érte el elsőként a szembeszeles pályajelet, de Dr. Csóka szinte mindig tudott nagyot varázsolni hátszélben. Ha nem maradt le túlzottan a futamok elején, akkor általában a második hátszél végén elsőként fordult a befutóra. Ennek köszönhetően a végső sorrend is Dr. Csóka és Székely lett, ami egyben azt is jelentette, hogy a Téli Kupa sorozat utolsó futamán fordult a sorrend, és ha csak egy hajszállal is, de Dr. Csóka László megvédte címét. Ez egyben történelmi pillanatot is jelent, ugyanis ilyen kis különbséggel még soha nem dőlt el az orfűi Téli Kupa sorsa. Vagyis Orfűn valóban olyan történt ezúttal, mint még soha.

A forduló végeredménye:

A sorozat összesített végeredménye:

A mai verseny nappal véget ért a 2022- 23- VBR / Vasárnapi Budapest Regatták / évad. Előző

A mai verseny nappal véget ért a 2022- 23- VBR / Vasárnapi Budapest Regatták / évad.

RG SENEC Regatta Következő

RG SENEC Regatta