Siófok  12.7  •  9 kn       

Keszthely  12.9  •  10 kn       

Balatonfüred  12.4  •  6.1 kn       

Balatonboglár  12.2  •  8.6 kn       

Orfű  14  •  3 kn       

Velencei-tó  11.2  •  9.6 kn       

Tiszafüred  13.3  •  6.6 kn       

Mályi-tó  11.9  •  8.4 kn       

2024. április 16., kedd

Ismét a Pécsi tó adott otthont az F5-10 OB-nak.

Ismét a Pécsi tó adott otthont az F5-10 OB-nak.

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

2022. október első hétvégéjén Orfűn rendezték a modellvitorlás hajómodellek országos bajnokságát F5-10 hajóosztályban.

Modellvitorlázók hajói szelték a vizet a hétvégén, az orfűi Pécsi tavon. Történt ugyanis, hogy a hétvégén itt rendezték meg a modellvitorlás hajómodellek országos bajnokságát F5-10 hajóosztályban. Ez a modellvitorlások „király” kategóriája. A nulladik napon, mert ez versenyek előtt általában így szokott lenni, egy esti beszélgetés és várható időjárás taglalás közben, jól esett Betti palóc levese, Cilike meggyes kókusz kockái, ill. Tono csokis torta szeletei.
Sajnos szombat reggelre nem az jött be, amit előtte való este „egyeztettünk”, 10 óra helyett a nagy szélcsend miatt, csak 11:00-kor indult az első futam, gyenge „A¼”-el, szemerkélő, ill. megszűnő esővel felváltva. Sajnos az első futam után beállt a szélcsend. Egy órakor érkezett frissülés, amikor is újból rajtvonalhoz álltak a hajók, ezzel az élénkülő széllel fél négyig, ebédig 5 futamot teljesített a mezőny.
Ebéd után a haditerv az volt, hogy hat óráig megyünk, de, csak további egy futamot engedélyezett az időjárás, utána totál szélcsend lett. Hat futammal zártuk ezt a napot.
A vasárnap reggel egy kicsit ijesztő volt. Csendes eső, teljes szélcsend. Ezen a napon kilenc óra harmincra volt meghirdetve az első futam, de szélnek nyoma sem volt. Aztán, fél óra múlva bejelentkezett, hullámos, fodros vízfelülettel, „A” tetővel. Több se kellet a főbírónak, már szólította is a társaságot és indította a futamot. Két futamot így mentünk, aztán volt, aki cserélt B rigre, Tibu egyedül, a többiek még csak gondolkodtak rajta. Azoknak volt igazuk, akik kockáztattak és hagyták az A rigget. Igaz, Tibu B-vel nagyon jól teljesített krajc szakaszban, de sajnos a további szakaszokban megelőzte a versenytársak egy része. Három futam ebben az erős szélben ment le, azután egy kicsit csitult a szél ereje, „A” ½-re, ami még élvezhető volt nekünk is, és a nézőknek is. Három futam így teljesült. Sajnos a szél tovább gyengült, „A½” ill., „A¼” közé, további három futam erejéig, ami után sajnos végleg leállt a szél. A főbíró úgy döntött, hogy véget vett szenvedésünknek és bezárta a vasárnapi versenynapot.
Az eredményhirdetésre teljesen sima, tükör vízfelület uralkodott a Pécsi tavon.
A két nap alatt a 12 versenyző 15 futamot teljesített.

A 2022-es F5-10 OB dobogósai:

I. Dr. Csóka László – PÉMK – Pécs
II. Kiss Miklós -PÉMK – Pécs
III. Kovács Péter – Szlovákia

A részletes végeredmény itt található.

Megj.: Viszonylag halk versenyzést láthatott a közönség. Sajnos, hajó karambolok miatt, „sufni-tunig”-os megoldásokra is szükség volt.

Köszönjük Forrai Csabának a rendezést és a bíráskodást, az OVE-nak a verseny helyszín biztosítását.

Fotók: Pocsai Betti

A résztvevő versenyzők:

F5-E OB Ölbő 2022. Előző

F5-E OB Ölbő 2022.

RG65 OB Következő

RG65 OB