Siófok  14.4  •  16.8 kn       

Keszthely  14.9  •  14 kn       

Balatonfüred  14  •  15.3 kn       

Balatonboglár  14.4  •  13.4 kn       

Orfű  17  •  11 kn       

Velencei-tó  16.5  •  16.8 kn       

Tiszafüred  18.9  •  14.8 kn       

Mályi-tó  17.7  •  13.8 kn       

2024. március 28., csütörtök

F5-E OB Ölbő 2022.

F5-E OB Ölbő 2022.

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Tizenhét fő versenyzett a bajnoki címért Ölbőn.

Rendhagyó módon zajlott hétvégén a modellvitorlás Országos Bajnokság F5-E hajóosztályban az ölbői horgász bázis tavain.
Mitől rendhagyó? Mindkét versenynapon külön tavon történt a versenyrendezés, nem pedig a régi megszokott helyen, ill. „trónfosztás” történt mivel a király, Dr. Csóka László, elfoglaltsága miatt nem tudott rész venni a versenyen. Ez a tény szerintem még érdekesebbé tette a két versenynapot.
Szombaton egy órát kellet várni a rajt pillanatára mivel teljes szélcsend volt a tavon, de így is pár versenyzőtársunk megmutatta hajóiknak a vizet, vízre szálltak, de hamar ki is jöttek.
Egy órás késéssel elindult a 2022-es év Országos Bajnoksága, de már az első futamot fokozatos szélgyengüléssel kezdték a kapitányok, éppen csak beértek a célba, az utolsó kettő becsorgott.
Ezután teljesen leállt a szél és ebédszünetet rendelt el a főbíró úr. Jól is jött, mert a jó szél 12:30-ra érkezett meg A¼-del, ami később felerősödött A½, ill. A¾-re. Négy óra körül A¾ fölé erősödött a szél, ami elgondolkodtatta a kapitányokat az esetleges B vitorla cserét illetően, de ahogy érkezett az erősödés, pár perc múlva vissza is állt A¾-re. Sajnos a krajc bója közelébe érő hajókat forgolódó szél és szélcsatornák fogadták, ezzel nehezítve a megfelelő irány kiválasztását. Egész nap kellemetlen hideg szél fújt, kifújta a kapitányokat, akiket este a rendezők által biztosított meleg szendvics parti, ill. teke összecsapás várt.
Vasárnap a szokásnak megfelelően 09:30-kor indult a nap, de a negyedik futam után leállt a szél és a szélirány 180-os fordulatot vett, amihez a pálya nem volt megfelelő. A szélcsend itt is jó volt az ebédidőre. Ebéd után felcsillant a remény a folytatásra. A rajt meg is történt, de „felpörgött” a szél, ami lehetővé tette, hogy a hajók egycsapáson elérjék a krajc bóját. Természetesen ezt a futamot a főbíró úr lefújta. Ezek után több pálya formátum is kitűzésre került, itt dicséret illeti a főbíró urat, Eredics Pista a barátunkat, de sajnos ez sem volt megfelelő a szélnek és a pálya formátumok lerakása után el is állt a szél, megpecsételve ezzel a vasárnapi nap sorsát.
Szombaton nyolc, míg vasárnap a szélnek köszönhetően két futam került megrendezésre, A és B csoportokban, tizenhét fővel.
Voltak még távol maradók, természetesen igazolt távolléttel.

A 2022-es F5-E hajóosztály Országos Bajnokság dobogósai:

I. Illés Zoltán - DEMK - Százhalombatta
II. Forrai Csaba - DEMK - Százhalombatta
III. Garay György - DEMK – Százhalombatta

Részletes eredmények.

Köszönjük Eredics Istvánnak és stábjának a rendezést és a versenylehetőséget.
Találkozzunk legközelebb: Orfűn - 2022.10.01-02-én az F5-10 Országos Bajnokságon, ami a modellvitorlázás király kategóriája.

Elhunyt Tóth Istvánné , Erzsike néni. Előző

Elhunyt Tóth Istvánné , Erzsike néni.

Ismét a Pécsi tó adott otthont az F5-10 OB-nak. Következő

Ismét a Pécsi tó adott otthont az F5-10 OB-nak.