Siófok  11.6  •  4.7 kn       

Keszthely  6.9  •  2 kn       

Balatonfüred  11.3  •  3.9 kn       

Balatonboglár  11.6  •  6.4 kn       

Orfű  •  3 kn       

Velencei-tó  6.6  •  3.6 kn       

Tiszafüred  8.2  •  9.4 kn       

Mályi-tó  5.6  •  7.8 kn       

2024. március 29., péntek

Ünnepi hétvége MM és IOM OPEN

Ünnepi hétvége MM és IOM OPEN

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A szokásoknak megfelelően a modellvitorlázók október utolsó hétvégéjén, Orfűn találkoznak a háromnapos rendezvényen, a Pécsi tavon.

A szokásoknak megfelelően a modellvitorlázók október utolsó hétvégéjén, Orfűn találkoznak a háromnapos rendezvényen, a Pécsi tavon. Pénteki napon a kategória legkisebb hajóosztálya az MM (Micro Magic), míg szombat és vasárnap az egyik legkedveltebb, IOM- hajóosztályt láthatja a közönség.
MM hajóosztályban a Baranya Kupa került megrendezésre és lás csodát a megérkezéskor viharos erejű szél "tombolt" amit már nagyon vártunk, mert az év elmúlt időszakában gyenge, szélcsendes versenyek voltak. Sajnos az MM hajónak ez a szélerő nem igazából "fekszik", de a hajózást több garnitúra vitorlakészlet teszi lehetővé a szélerőnek megfelelően."A" riggel kezdtek a kapitányok majd rövid időn belül "B" rigg került az árbocokra, amelyekkel végig is hajózták a szombati napot. Néha azért voltak befújások, amik a "C" rigg használatát is meggondolás tárgyává tették, de ezek rövid idejűek voltak és maradt minden a régiben. A szélerőnek köszönhetően tizenegy futamot teljesített a mezőny, egy csoportban.


Szombaton elkezdődött öt ország, magyar, horvát, svéd, szlovák, román, részvételével a Hungarian IOM Open, rekordszámú, huszonhat fő résztvevővel, ami egyben az Észak Adria Kupa magyarországi fordulója is volt. Sajnos a szélerő az előző napihoz képest nagyon legyengült, "A" közepes lett, szélcsendes időszakokkal, ill. forgolódó széllel.
A nap befejeztével a rendezők meleg székelykáposztával vendégelték meg a kihűlt és kifáradt kapitányokat, amit Moncsi mákos gubája koronázott meg.
Vasárnap két meglepetés is fogadta a versenyzőket. Reggel olyan hideg volt, hogy a gépkocsi szélvédők lefagytak, ill. a versenyhelyszínen ijesztő volt a vízfelület, pára és teljes szélcsend. Egy kicsit megijedtem, nem kellene úgy járni mint több versenyen ebben az évben, hogy a második nap szélcsendben telik.


Aztán a kezdésre megérkezett a szél, ami kifújta a párát, ill. ösztönzőleg hatott a versenyzőkre. Ugyan nem volt hatalmas szélerő, de versenyzésre alkalmasnak ítélte a versenybíró, "A" középtől gyengébb több befújásokkal, ill. szélcsenddel. Délben egy újabb ijesztgetés, szélcsend, aztán lassan-lassan újból megérkezett a délelőtti szél és így ezen a napon is négy futamot teljesített a mezőny. Szélirányváltozások miatt többször kellett pályát módosítani, de a rendezők helytálltak.
Az IOM hajóosztály két csoportban 8-8 futammal zárta a 2021-es évet.
A hétvégi rendezvény dobogósai:

MM hajóosztály:


I.Ifj. Csóka László - PÉMK - Pécs
II. Forrai Csaba - DEMK - Százhalombatta
III. Országh Tibor - PÉMK - Orfű

IOM hajóosztály:


I. Ante Kovacevic - Horvátország
II. Garay György - MO. - OVE
III. Forró Krisztián - MO.- OVE
IV. Ulf Lindberg. Svédország
V. Illés Zoltán - MO. - Compass
VI. Robert Grubisa - Horvátország

Megj. Mindhárom napon minimális számú viták voltak, a versenyzőket próbára tette a hideg, ill. a velejáró szél. Sok versenyzőn ez látszott is.

Bánhatják azok, akiket az interneten keresztül meghívtunk a rendezvényre és nem jöttek el. Igazán színvonalas versenyzést látott a nagyérdemű.
Köszönjük Csóka Lászlónak és az OVE stábjának a háromnapos rendezvény lebonyolítását és a lehetőséget a versenyzésre.

Jövőre ugyanennyien, ugyan itt! Vagy többen!

RG65 Balaton Kupa 2021. Előző

RG65 Balaton Kupa 2021.

Mikulás Kupa túraverseny Következő

Mikulás Kupa túraverseny