Siófok  6.6  •  5.7 kn       

Keszthely  6.9  •  3 kn       

Balatonfüred  6.3  •  2.6 kn       

Balatonboglár  6.4  •  5 kn       

Orfű  •  5 kn       

Velencei-tó  6.3  •  8.3 kn       

Tiszafüred  •  9.6 kn       

Mályi-tó  6.8  •  6.6 kn       

2024. április 24., szerda

Elkezdődött a világbajnokság éve!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A hatodik Tókerülő Hétvége eseményeivel elkezdődött a világbajnokság éve.

Elkezdődött a világbajnokság éve!

Jövő májusban Orfű rendezi a XIX. NAVIGA Modellvitorlás Világbajnokságot, melynek felvezető eseményei most hétvégén kezdődtek az évadnyitó, Tókerülő rendezvényekkel.

A Tókerülő Hétvége hagyományosan három versenyből áll, egy egyméteres regattából, a nyílt túraversenyből és egy Micro Magic ranglistaversenyből. Idén – fájó szívvel hozott döntés értelmében – az egyméteres regatta és a nyílt tókerülő verseny töltötte ki a háromnapos hétvége programját, aminek a logikus indoka, hogy a Micro Magic nem szerepel a VB hajóosztályai között. A világbajnokság szervezői célzottan a VB hajóosztályokra (Tenrate, Marblehead, Einmeter) koncentrálva építik fel a világversenyt felvezető esztendő programját.

Pénteken a Medvehagyma Regatta IOM és F5-E ranglistaverseny futamai indították el a rendezvényhétvégét. Szám szerint 6 futamot sikerült megrendezni a stabil északi szélben. A hétvége versenyeit Szalai László „Kocka” rendezte, akinek ez volt az első modellvitorlás versenyrendezése. A tőle megszokott határozottsággal, gyors döntésekkel, hamar belerázódott az rc versenyek világába.

Hihetetlenül megerősödött és felgyorsult a magyar mezőny, a versenyen rajtoló 20 versenyhajóból 7 Kantun és egy Selkis típus volt továbbá a saját fejlesztések, Zefír, Tonicum vagy Schulek János új hajója is meggyőző tempóban vitorláztak. A mezőny elején óriási a küzdelem, nem nagyon lehet hibázni.

Szombaton – hatodik éve megszokott módon – elrajtolt Orfű unikális modellvitorlás versenye a Tókerülő. A versenyzők egyméteres, RG65, MM és nyílt hajóosztályokban neveztek a Pécsi-tó Kékszalag versenyére. A nyílt kategória sebességre optimalizált gigantikus hajói az abszolút győzelem és a rekord döntés reményében szelték át a rajtvonalat, pontban déli 12 órakor. Idén a siker receptje egyértelműen a túlvitorlázott Tenrate hajó volt, az első három helyen ilyen vitorlás végzett. A gyengeszeles túraversenyt ifj. Csóka László nyerte, de a rekorddöntés elmaradt. A rohanógépek közül másodikként Kiss Miklós fordult a célegyenesbe és a győztest követően 7 perccel befutott a célba. Országh Tibor 5 és fél perc híján két órát vitorlázva harmadikként szelte át a célvonalat.

A legszorosabb küzdelem, az egyméteres IOM hajók között alakult ki, két óra és több mint öt kilométer vitorlázás után Garay György mindössze öt másodperccel tudta megelőzni Székely Antalt. A harmadik helyre, nagy taktikai küzdelemben, Forrai Csaba hozta be egyméteres hajóját.

A RG-65 osztályban Forró Krisztián, Molnár Imre, Gergely András dobogós sorrend alakult ki. A Micro Magic dobogós helyezéseket sikerült az orfűi versenyzőknek otthon tartani. Nagy Ferenc nyert, megelőzve a helyi tókerülő menőt, Kellényi Istvánt. A bronzérem idén MM osztályban Varga József nyakába került.

Vasárnap folytatódott a Medvehagyma Regatta. Két gyengeszeles futamra volt csupán lehetőség, melyet követően kialakult a végeredmény. 1. Ifj. Csóka László (Kantun – Csóka Sails), 2. Országh Tibor (Kantun – Csóka Sails), 3. Kiss Miklós (Kantun – Jelacic Sailing), 4. Székely Antal (Tonicum – Csóka Sails), 5. Bodnár Imre (Kantun – Jelacic Sailing), 6. Garay György (Kantun – Jelacic Sailing).

Kapcsolódó cikkek:

http://compassmagazin.hu/hazai/elkezdodott-a-49-orfui-vitorlas-es-vizi-sport-evad-2824/

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/elinditottak-a-vizi-sportok-szezonjat-orfun-modellvitorlasok-versenyeztek-a-pecsi-tavon

Eredmények: http://modellvitorlazas.hu/eredmenyek/

Kálmándy Ferenc képei: http://compassmagazin.hu/galeria/

Jön a Tókerülő Hétvége! Előző

Jön a Tókerülő Hétvége!

BritPop a Kantunok között! Következő

BritPop a Kantunok között!