Siófok  15.6  •  0.9 kn       

Keszthely  19  •  5 kn       

Balatonfüred  15.6  •  0.9 kn       

Balatonboglár  17.2  •  5 kn       

Orfű  20  •  4 kn       

Velencei-tó  18  •  5 kn       

Tiszafüred  18.8  •  5 kn       

Mályi-tó  13.3  •  1.9 kn       

2021. február 26., péntek

Magyarország rendezi a 2017. évi modellvitorlás világbajnokságot!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Mérföldkő lesz a jövő évi világbajnokság a hazai modellvitorlázás történetében. Világversennyel indul a 2017-es vitorlásszezon, Orfűre fókuszál a nemzetközi modellvitorlázó közösség.

Magyarország rendezi a 2017. évi modellvitorlás világbajnokságot!

Május első két hetében, 14 napon keresztül, három hajóosztályban, közel száz versenyző részvételével kerül megrendezésre, Orfűn a Pécsi-tavon a modellvitorlás hajók világbajnoksága. A vitorlázás, a modellvitorlás sport és a helyszínül választott Orfű számára is kiemelkedő jelentőségű esemény a világbajnokság. A nemzetközi esemény mérföldkő a hazai kistavas vitorlázás fejlesztési koncepciójában.

A világszervezet döntése után három hónappal, jelentős érdeklődés tapasztalható a VB iránt. Sorra érkeznek a nemzeti szövetségek érdeklődő megkeresései. Német, osztrák, holland, lengyel és kínai érdeklődés is beérkezett a szervezőkhöz, annak ellenére, hogy cirka 14 hónap van hátra az esemény megnyitójáig.

Csóka László a világbajnokság főszervezője

Az idei évben három olyan versenyhétvége lesz Orfűn, melyen a világbajnoki résztvevők kipróbálhatják a körülményeket, bevitorlázhatják a tavat és a pályákat. A VB résztvevőket idén májusban, augusztusban és októberben várják a Pécsi-tóra, hogy ki-ki saját időbeosztásának figyelembevételével tapasztalatokat szerezzen a helyszínen.

Jövő év májusában a TenRater (F5-10) hajóosztály versenyeivel kezdődik a világbajnokság, majd a legnépszerűbb osztály, az egyméteres (F5-E) hajók küzdelmeivel folytatódik a program. A Marblehead osztály, mint a modellvitorlázás királykategóriája a rendezvény záróakkordjaként lép színre.

A magyar versenyzők közül a 2016. évi osztályonkénti ranglista első hat helyezettje automatikusan indulási jogot szerez a világbajnokságon. További hazai versenyzők részvételére akkor lesz lehetőség, ha egyes nemzetek nem használják ki a kvótáikat és így szabad helyek maradnak, melyeket a házigazda jogosult feltölteni a ranglista további sorrendjében.

A verseny szervezése januárban elkezdődött. Konkrét stratégia mentén, 18 tagú szervezőbizottság készíti elő a világbajnokságot.

Hoppá, ilyen is van! Előző

Hoppá, ilyen is van!

Jól sikerült felkészülés a fiumei versenyre Következő

Jól sikerült felkészülés a fiumei versenyre