Siófok  15.6  •  0.9 kn       

Keszthely  19  •  5 kn       

Balatonfüred  15.6  •  0.9 kn       

Balatonboglár  17.2  •  5 kn       

Orfű  20  •  4 kn       

Velencei-tó  18  •  5 kn       

Tiszafüred  18.8  •  5 kn       

Mályi-tó  13.3  •  1.9 kn       

2021. február 26., péntek

Világbajnokság a főszervező szemszögéből!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Csóka Lászlóval a 2017. évi Modellvitorlás Világbajnokság főszervezőjével beszélgettünk arról, hogyan képzeli el a jövő májusi világverseny lebonyolítását, milyen tervei vannak, és milyen versenyre számít?

Világbajnokság a főszervező szemszögéből!

Lacival régóta ismerjük egymást, egy városban élünk és egy klubban modellvitorlázunk, sőt még azt a műhelytitkot is el kell árulnom, hogy ha valamelyik hajómmal technikai gond adódik, akkor azt is Ő szokta orvosolni. Ebből fakadóan tegeződni fogunk, amit a kedves olvasó szíveskedjen elnézni nekünk.

CM: Mielőtt belecsapnánk a VB ügyeibe, áruld el nekem, hogy mióta szeled a habokat különböző modellvitorlásokkal?

CsL: A modellezést 1962-ben kezdtem, még általános iskolás koromban, mint a megőrzött MHS  versenyző, ami a tagkönyvemből is kiderül. Először csak repülő modelleket építettem, bár mindig vonzódtam a Dékány könyvek hatására a vitorlázáshoz. Emlékeim szerint 1966, vagy 1967 volt az az év, amikor Vönöczky András útmutatásai szerint megépítettem az első DM osztályú hajómat, ami akkor még, mivel nem volt modellirányító rádió, úgynevezett önjáró, vagyis irányítás nélküli szabadon úszó hajómodell volt.

CM: Tudom, hogy számtalan versenynek voltál már főrendezője, de világbajnokság még nincs a repertoárodban. Máshogy kell készülni egy VB-re, mint például az évente megrendezett Európa-kupára?

CsL:  Igen. Az Európa-kupa futamok jó gyakorlásnak, sportnyelven edzésnek foghatók fel egy VB rendezéséhez képest. A több országból érkező nagyobb számú versenyző, a magasabb szövetségi követelmények és a média nagyobb odafigyelése, egyenként is arra ösztönzi a rendezőket, hogy magasabb színvonalon szervezzék a rendezvényt. Ezt nem a szabályok betartására értem, mivel azokat minden versenyen, legyen az akár csak egy háziverseny, maradéktalanul érvényesíteni kell. Egy világbajnokság sok pótlólagos szervezési feladatot jelent, mely a résztvevők pontos tájékoztatásán, kiszolgálásán a problémamentes versenyrendezésen keresztül kihathat szeretett hazánk megítélésére is, ezért mindennek összhangban kell lennie. A felelősség sokkal nagyobb.

CM: Több világbajnokságon résztvevőként voltál jelen, melyik volt számodra a legjobb verseny? Volt olyan mozzanata valamelyik VB-nek, amit szívesen átvennél?

CsL: Nekem a soproni 1992. évi VB nyerte el legjobban a tetszésemet. A vasfüggöny leomlása után nagyon sok országból eljöttek, és a szervezést is példa értékűen oldotta meg néhai Sosztarich András.

CM: Hogy esett Orfűre a választás, mint VB helyszínre?

CsL: Mindig is az volt a vágyam, hogy itt ezen a csodálatos helyen rendezhessünk világbajnokságot. Az Orfűi Vitorlás Egyesülettel régóta jó a kapcsolatunk, így már 24 éve itt rendezzük a versenyeinket. 2014-től lehetőséget kaptunk az Európa-kupa megrendezésére is. Ezeken a nemzetközi versenyeken részt vett a nemzetközi szervezetünk vitorlás szekciójának elnöke is. Elmondása szerint a rendezés elnyerte a tetszését és ekkor mi felvetettük egy VB rendezésének gondolatát itt, ezen a helyszínen. A helyszínt és a rendezést alkalmasnak ítélte világverseny lebonyolítására, így az országos szövetségünkön keresztül benyújtottuk pályázatunkat a világszervezethez. A nemzetközi szervezet novemberi döntése a mi pályázatunkat elfogadta, így nagy örömünkre Orfűn, a Pécsi-tavon megrendezhetjük a XIX. NAVIGA RC Sailing Világbajnokságot.

CM: Orfű csodálatos helyszín, de tudtommal még nem volt a Pécsi-tavon nemzetközi vitorlásverseny. Alkalmas a tó egy ilyen horderejű verseny megrendezésére?

CsL:  Úgy gondolom, igen. Hajóink mérete nem igényel olyan nagy vízterületet, ami itt nem biztosítható. Bajt csak az okozhat, ha nincs szél, vagy rossz irányból fúj. A szélcsendet, remélem elkerüljük a május eleji időpont választásával, talán az un. böjti szelek a segítségünkre lesznek. A rossz szélirány negatív hatását tartalék helyszínek kijelölésével szándékozunk semlegesíteni. Különböző, versenyen kívüli programokat nem nehéz szervezni ezen a helyszínen és remélem a bőséges és színvonalas szállás kínálat is elnyeri a látogatók tetszését.

CM: Mikor lesz a világbajnokság és milyen programmal készültök?

CsL: A verseny, pontos ideje 2017.05.01-14. A rendezvény két héten keresztül színesíti Orfű mindennapjait, 11 világbajnoki versenynap lesz 3 hajóosztály számára. Lesz egy offshore verseny, a hagyományos Tókerülő, ami bekerült a VB programba. A kísérő rendezvények kialakítása még folyamatban van, de annyit elárulhatok, hogy lesznek bankettek, biciklitúra és barlanglátogatás, wellness és egyéb gasztronómiai programok.

CM: A modellvitorlázás egyre népszerűbb itthon, hasonló a tendencia, a nemzetközi mezőnyben is? Mekkora résztvevői létszámra számítasz és honnan, melyik országokból várhatóak a résztvevők?

CsL: A nemzetközi mezőnyben, a hazaihoz hasonlóan a legnépszerűbb az egyméteres hajóosztály, amely évről évre mind létszámában, mind technikailag fejlődik. Ebben az osztályban figyelhetjük meg, hogy egyre újabb típusok jelennek meg. Ami a versenyzőket illeti, hajóosztályonként 70-72 résztvevőre és a velük ide utazó hozzátartozókra számítunk. Az európai országokból biztosan többen jönnek, de én számítok tengeren túli résztvevőkre is. Örömmel jelzem, hogy a kínai szövetség már érdeklődött.

CM: Mekkora létszámú lesz a világbajnokságon induló magyar csapat? Milyen válogatási szempontok szerint dől el, hogy ki lesz a HUN RC S TEAM tagja?

CsL: Mint minden sportban, itt is a magyar válogatott indulhat a világbajnokságon. A válogatott tagja az lehet, aki az előző évi – az idei – ranglista első hat helyezését eléri. A ranglista az adott év során, a szövetségi versenynaptárban meghirdetett versenyeken elért eredmény alapján alakul ki. Tehát osztályonként hat fő számíthat a részvételre.

CM: Tudjuk, hogy az alma nem esett messze a fájától és a fiad, ifj. Csóka László a legeredményesebb hazai modellvitorlázó. Ismerem az álláspontod, mely szerint nem szeretsz jóslásokba bocsátkozni, de most mégis azt kérem, hogy menjünk bele egy kis esélylatolgatásba, milyen reményekkel vághatunk neki a VB-nek?

CsL: Minden versenyző azért indul, mert nyerni szeretne. Tudom, ez csak egynek sikerülhet. Azt is tudom azonban, ha a vitorlázó nem azzal a hittel készül egy versenyre pláne, ha az világbajnokság, hogy megnyeri, akkor valószínűleg nincs esélye. Csak a győzelem lebeghet a szemünk előtt, egy híres siófoki edzőt idézve a második hely már kudarc! Tehát, hisszük, hogy van esély és pont ez az esemény lesz az, amikor Laci világbajnok lehet, akár több osztályban is. Bízom benne, hogy nagyon erős magyar csapatot sikerül összeállítani, hiszen sok jó versenyzőnk van, akik közül bárki odaérhet az élre, ha májusban lesz négy jó napja.

CM: Mit üzensz azoknak, aki érdeklődnek a modellvitorlázás iránt, hogyan kerülhetnek kapcsolatba a sporttal? Hogyan lehet valaki modellvitorlázó?

CsL: Akik érdeklődnek, kedvelt és szép technikai sportunk után, sok információhoz juthatnak a www.modellvitorlazas.hu oldalon. A versenynaptárban tájékozódhatnak, mikor vannak versenyek és a helyszínen testközelből ismerkedhetnek a regatták hangulatával. Beszélhetnek versenyzőkkel és rendezőkkel, természetesen velem is. A beszélgetések és a hajók megismerése után, aki komolyan gondolja a csatlakozást, megtalálhatja az elképzeléseiknek legjobban megfelelő megoldást. Mindenkinek segítünk, hogy egy igazán jó csapat tagjává váljon. Részesei vagyunk a Magyar Vitorlás Szövetség által a tavalyi esztendőben elindított Go Boating programnak, melynek során általános iskolák növendékeivel ismertetjük meg a modellvitorlázást.


Geller után saller! Előző

Geller után saller!

IOM ranglista Következő

IOM ranglista