Siófok  19.9  •  17.7 kn       

Keszthely  20.1  •  14 kn       

Balatonfüred  19.6  •  17.6 kn       

Balatonboglár  19.9  •  17.2 kn       

Orfű  20  •  14 kn       

Velencei-tó  20.2  •  16.7 kn       

Tiszafüred  18.9  •  9.9 kn       

Mályi-tó  14.6  •  11 kn       

2024. március 29., péntek

Geller után saller!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Gellert kapott a Téli Kupa című cikkünk az elmúlt 24 órában több kritikát kapott, mint a korábbi időszak bármelyik írása. Talán nem is alaptalanul borzolta fel a kedélyeket.

Geller után saller!

Ha cinikus akarnék lenni, akkor az írás elérte célját és megmozgatta azt az állóvizet, melyben a Micro Magic hajóosztály az utóbbi időben pancsikál. Persze a cinizmust már nem merem magamnak megengedni, így kellő alázattal be kell vallani, hogy volt több jogos kritika is a felzúdulásokban.

Szerintem azzal nem lőttünk túl a célon, hogy a Téli Kupa az MM egyik legerősebb bázisa volt. A múlt idő és a vagylagos megjelölés mellet simán vállalható a kijelentés.

A 2016-os évben megjelölt öt ranglistaverseny szerintem számtani kérdés, ami az MM oldalon pirossal jelölt versenyek összeadásából állapítható meg. Valóban történt tévedés és a PÉMK nem 3-at, csupán egy versenyt rendez a pirossal jelölt regatták közül.

A cikk többi részével talán nincs baj, annál inkább, hogy az MM osztálynak még február 1-én sincs kiírt bajnoksága, se időpontja, se helyszíne. Vitorlás versenynaptár és RC S versenynaptár december eleje óta létezik, így a személyes versenynaptárok összeállításának nincs akadálya.

Aki valamilyen módon kapcsolódik az MM osztályhoz, felelősséggel tartozik annak sorsa és jövője iránt. Ma már válságról sem beszélhetünk, lehet hajót venni, van osztálykapitány, sok hajó van a flottában és még mindig a legideálisabb belépő modellvitorlás hajóosztály a Micro Magic. Tény, hogy a Téli Kupa hajóosztály váltása vagy a viszonylag kevés kiírt verseny illetve a bajnokság körüli bizonytalanságok okoznak fejtörést, amit rövidtávon kezelni kell vezetésnek, kluboknak és versenyzőknek egyaránt.

Eredeti cikkünk, változtatás nélkül:

Gellert kapott a Téli Kupa!

A Téli Kupa versenysorozat a Micro Magic hajóosztály egyik legerősebb bázisa volt. A konkurencia nélküli, olcsó és könnyen kezelhető one design osztály nagyon sokáig hódított.

Az RG-65 hajóosztály (RCS körökben csak R-GO néven emlegetett) megjelenése megosztotta a mezőnyt így volt, aki elkezdett R-GO-zni volt, aki maradt az MM mellett. Az IOM osztály megalakulása sem használt a Micro Magic-nek, főleg mivel a téli szezon tele van horvát IOM versennyel és ebből eredően megint a legkisebb maradt árván.

Januárban eljött a pillanat, amikor a szokásos Téli Kupa forduló, hogy - hogy nem, IOM edzés lett. Közelgett a horvátok IOM bajnoksága, így a kis MM hajók otthon maradtak a meleg szobákban. Egyébként is a 2016-os esztendő az orfűi világbajnokságra (2017) történő felkészülés jegyében zajlik, ami szintén nem kedvez az MM-nek, mivel nem VB hajóosztály.

Közeleg a Rijeka Regatta, az Opatia Regatta és a Pichlingersee Regatta, mind-mind egyméteres, M vagy 10-es hajóknak, ezért szinte nyílván való, hogy a felkészülés oltárán az MM lesz az áldozat. Február, március és április hónapokban IOM edzés lesz a Téli Kupa, sőt IOM Clinic a technikai és taktikai felkészülés érdekében.

Nem vitás, hogy a Micro Magic rendszerének kell valami motivációt teremtenie, hogy a tömegek visszatérjenek az egyetlen igazi OD osztályba és újra 30 fős mezőnyök vitorlázzanak Orfűn vagy a Velencei-tavon. Jelenleg öt ranglistaverseny van az MM versenynaptárában 2016-ra, melyből hármat a PÉMK rendez. Ennél biztosan nagyobb aktivitásra van szükség, hogy kimásszunk a gödörből.

Gellert kapott a Téli Kupa! Előző

Gellert kapott a Téli Kupa!

Világbajnokság a főszervező szemszögéből! Következő

Világbajnokság a főszervező szemszögéből!