Siófok  15.6  •  0.9 kn       

Keszthely  19  •  5 kn       

Balatonfüred  15.6  •  0.9 kn       

Balatonboglár  17.2  •  5 kn       

Orfű  20  •  4 kn       

Velencei-tó  18  •  5 kn       

Tiszafüred  18.8  •  5 kn       

Mályi-tó  13.3  •  1.9 kn       

2021. február 26., péntek

Csóka a horvát bajnokság élmezőnyében!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az IOM hajóosztály jelenlegi legerősebb nemzeti bajnoksága a horvátországi. A mezőnyben legalább hat olyan versenyző van, aki egy világbajnokságon az 1-10 helyezések bármelyikére esélyes.

Csóka a horvát bajnokság élmezőnyében!

Január 22-24-én Rogoznica településen rendezték déli szomszédjaink a Nyílt Horvát Nemzeti Bajnokságot az IOM hajóosztályban. A magyar csapat 9 versenyzővel képviseltette magát a regattán. A magyarokon kívül török, osztrák, román és norvég vendégversenyzője volt a nyílt bajnokságnak. A horvát mezőny 16 versenyzőből állt, ami garancia volt a verseny rendkívül magas színvonalára. A külföldiek is 16-an voltak és így alakult ki a 32 hajós IOM flotta. A versenyen három olimpikon vitorlázó is rajthoz állt, Londonban Laser osztályban szerepelt a horvát Tonci Stipanovic, Athénban 470-esben Tomislav Basic, aki jelenleg RC44 és TP52 versenyző, míg Székely Antal Szöulban a Finnesek között képviselte Magyarországot.

A professzionális horvát rendezőgárda 3 nap alatt 2 túrafutamot és 34 pályafutamot rendezett. A pénteki túraverseny volt a bajnokság prológja, ami két futamból állt. A túraversenyt – a rogoznicai öbölkerülést – Zvonko Jelacic nyerte Mario Skrlj előtt. Harmadik helyen a legjobb magyar versenyző ifj. Csóka László végzett. A magyarok közül Csókát, Bodnár Imre követte az 5. helyen és Horváth Zsolt a 6-on. A pályafutamokat 6 selejtezőfutam nyitotta, melynek eredményeképpen a versenyzőket arany és ezüst csoportokba osztották. Az arany csoportba kerültek a horvátok és egyedüli külföldiként ifj. Csóka László, az ezüst csoport pedig egy igazi international regatta lett.

Az arany csoportot és ezzel a 2016. évi horvát bajnokságot Zvonko Jelacic nyerte Ante Kovacevics előtt. Harmadik a trogiri Mario Skrlj lett. Ifj. Csóka László a legjobb külföldiként az előkelő 7. helyen végzett. Most vált igazán nyilvánvalóvá, hogy az IOM élmezőnyének számolnia kell vele, mint komoly ellenféllel.

Nagyon szoros küzdelemben nyerte a bajnokságot Zvonko Jelacic korábbi IOM világbajnok, aki az elmúlt évek világ és Európa-bajnokságain minden esetben dobogón végzett. Láthatóan megkezdte a júniusi spanyol rendezésű Európa-bajnokságra való felkészülését.

Az ezüst csoportot a norvég Yngve Stender nyerte Forrai Csaba és a török Mehmet Yasar Yucel előtt. Ebben a csoportban a második legjobb magyar Horváth Zsolt lett a 4. helyen és őt követte a magyarok sorrendjében Székely Antal aki a csoport 6. helyén zárta a regattát.

Sajnos még mindig rendkívül sok technikai problémával küzd a magyar csapat pedig a hajópark intenzíven fejlődik. Szinte minden magyar versenyzőnek voltak műszaki problémái, hol egy vantni szakadt ki, hol egy baum lift engedett el. Volt, hogy egy vevő ment tönkre, de adót is kellett cserélni. A legnagyobb havária a HUN 24-es (Bodnár Imre) hajóval történt, amikor a 12. futamban, a krajcbója előtt egy útjogtalan török versenyző ütközés közben a hajó deck fóliáját átszakította. A hajó hátszélben megtelt vízzel és a kapu után viszonylag gyorsan süllyedni kezdett. Ha nincs a gyors rendezői segítség, akkor valószínű, hogy a tenger fenekéről kellett volna előhalászni a sporteszközt. A hajóban lévő elektronika viszonylag rosszul viseli a tengervizet, ami nem vált a működtetés javára.

A verseny rendezése kimagasló színvonalon folyt, amit csak a bőséges vendéglátás tudott felülmúlni. Látszik, hogy a településnek és a főszervező Hrvoje Duvancic-nek fontos esemény a tíz éve megrendezett Rogoznica Kupa, ami most ráadásul egybeesett a bajnoksággal is.

Eredmények:

http://www.regate-hr.com/iomrogoznica/images/clanci/2016/results3day.html

Egy álom válhat valóra, Orfűn világbajnokság lesz! Előző

Egy álom válhat valóra, Orfűn világbajnokság lesz!

Gellert kapott a Téli Kupa! Következő

Gellert kapott a Téli Kupa!