Siófok  12.2  •  14.6 kn       

Keszthely  10.9  •  6 kn       

Balatonfüred  11.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  11.8  •  14.2 kn       

Orfű  15  •  5 kn       

Velencei-tó  13  •  12.9 kn       

Tiszafüred  15  •  8.4 kn       

Mályi-tó  10.3  •  6.7 kn       

2024. április 20., szombat

Egy álom válhat valóra, Orfűn világbajnokság lesz!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A nemzetközi modellező szövetség, vitorlás szakágának vezetősége a tavalyi esztendő végén döntötte el a 2017. évi modellvitorlás világbajnokság helyszínét. A pályázatok közül, az orfűi elképzeléseket ítélték a legjobbnak.

Egy álom válhat valóra, Orfűn világbajnokság lesz!

A nemzetközi modellező szövetség, vitorlás szakágának vezetősége a tavalyi esztendő végén döntötte el a 2017. évi modellvitorlás világbajnokság helyszínét. A pályázatok közül, az orfűi elképzeléseket ítélték a legjobbnak.

A Pécsi Ércbányász Modellező Klub, az Orfűi Vitorlás Egyesület és a Compass Sailing Club közös munkája és erőfeszítései eredményeképpen 2017-ben Orfűn világbajnokság lesz. Kicsivel több, mint egy év múlva májusban a világ modellvitorlás sportja két héten keresztül Orfűre figyel. Három hajóosztály, több mint 100 versenyzője valamint hozzátartozóik és kísérőik népesítik be a Pécsi-tó partját és ezzel beírják magukat a település történetébe. Kínából vagy a Szovjet utódállamokból éppúgy várhatóak csapatok, mint Ausztriából, Németországból vagy Lengyelországból. Jellemzően 28-32 nemzet versenyzői alkotják a VB mezőnyét. A Pécsi-tó 1967-től íródó történetében első ízben lesz Orfűn, ezen a szemet gyönyörködtető tavon világbajnokság, ami a tervek szerint legalább olyan emlékezetes lesz, mint az 1992-es soproni (Fertő-tó) világverseny, amit máig emlegetnek a nemzetközi modellvitorlás mezőny tagjai.

A rendkívüli megtiszteltetés mellett hatalmas feladat a világbajnokság szervezése, ami csak széleskörű összefogással valósulhat meg azon a szinten, ami az 1992-es eseményhez mérhető. A NAVIGA, a modellvitorlázást is magába foglaló hajós világszervezet kétévente írja ki a világbajnokságot. Tavaly az ukrajnai Odessában volt a VB, így Orfű Odessától veszi át a stafétabotot, mint világbajnoki helyszín. Képletesen szólva a Fekete-tenger partjáról a Pécsi-tóra költözik a modellvitorlázók népes családja. Orfű egy ilyen világverseny megrendezésével bebiztosíthatja harmadik helyét a Velencei-tó és a Fertő-tó mögött a Balatonon kívüli vitorlázható tavainak szakmai rangsorában.

A szervezők a színvonal tekintetében nem szeretnének kompromisszumokat kötni. Professzionális versenyrendezést és bíráskodást terveznek, ami kiállja a legélesebb kritikát is. A tavon több versenyhelyszín kerül kijelölésre, hogy az akár rapszodikus szélviszonyok se jelentsenek problémát. Fontos szempont a versenyzők kiszolgálása, a színvonalas kísérőprogramok szervezése. Az első világverseny a Pécsi-tó számára olyan premier lehet, ami igazolja, hogy a tó, annak környezete és infrastruktúrája alkalmas a nemzetközi sportesemények megvalósítására.

A világbajnokság főszervezője Csóka László, aki mind a modellvitorlázás, mind Orfű elkötelezett híve, korábban – hosszú időn keresztül – a Pécsi Ércbányász Modellező Klub elnöke, jelenleg az egyesület vitorlás hajó szakágának vezetője és a nemzetközi modellvitorlás mezőny népszerű és elismert szereplője évtizedek óta. Csóka Lászlót a parti programok szervezésében és koordinálásában, a logisztikai feladatok lebonyolításában dr. Bodnár Imre segíti, aki szintén nagy Orfű rajongó, és mint egyesületi vezető jelentős tapasztalatokkal bír vitorlás események rendezése terén. A szervezésből sokan kiveszik a részüket, egyesek a versenyek lebonyolításában, a versenyhelyszínek rendben tartása terén, a vendéglátás frontján vagy a szállások szervezésében működnek közre. Mások a versenyzők kiszolgálása vagy a médiakapcsolatok területén segítenek. A világbajnokság médiaszolgáltatója a Compass magazin (www.compassmagazin.hu) lesz. Az online vitorlás magazin közel tíz éves tapasztalattal rendelkezik a vitorlássport médiakapcsolatai terén, így nem csak kiadói tevékenységet végez majd, hanem a hírszerkesztői és hírügynökségi feladatokat is ellátja a világbajnokság kapcsán.

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejteni arról, hogy a világbajnokság sava borsát az adja vagy adhatja meg, hogy jelenleg rendelkezünk több világbajnok aspiráns versenyzővel, akik közül bárki felteheti a koronát az orfűi rendezésű világbajnokságra. Ifj. Csóka László a legesélyesebb a világbajnoki cím megszerzésére, különösen, ha a 2015-16-os és a 2016-17-es téli horvátországi felkészülése a várt eredményeket hozza. Feltehetően a legnagyobb szurkolótáborral a másik nagy esélyes, az orfűi illetőségű Székely Antal rendelkezik majd, aki már szerzett modellvitorlás Európa-bajnokságon 4. helyezést. Szöuli olimpikon vitorlázónk 2008-ban kezdett modellvitorlázni és azóta két hajóosztályban is rendszeresen rajthoz áll. Ifj. Csóka László és Székely Antal számára hazai pálya a Pécsi-tó, de a soproni Horváth Zsolt és a százhalombattai Forrai Csaba versenyzése is magában hordozza a világbajnoki cím megszerzését. A magyar csapat, mint házigazda akár 12-14 versenyzővel vehet részt a világbajnoki küzdelmekben, ami azt is jelenti, hogy bárki okozhat meglepetést és odaérhet a világ élvonalába. Lesz kinek szurkolni, lesz akiért érdemes a világbajnokságra látogatni. Bizonyos, hogy a honi vitorlázó társadalom java része az esemény kapcsán megfordul Orfűn és szurkolásával segíti a magyar világbajnoki cím megszerzését. Természetesen a külföldiek nem fogják ezt tétlenül nézni, főleg a mezőny erősebb, ütőképesebb része. Évek óta a kínaiak számítanak a favoritnak, de tavaly Odessában csak egy hajóosztályban győzött kínai versenyző, a másik két hajóosztályban osztrák illetve ukrán siker született.

Január második felében elkezdődik a világbajnokság szervezése, hogy 15 hónap elteltével, 2017 májusában felkészülten várja a rendező, a település és a tó mindazokat a kihívásokat, amelyeket egy színvonalas világverseny teremt számukra.

Fotó: Kálmándy Ferenc

Naptárkészítési szezon Előző

Naptárkészítési szezon

Csóka a horvát bajnokság élmezőnyében! Következő

Csóka a horvát bajnokság élmezőnyében!