Siófok  12.7  •  3.9 kn       

Keszthely  12.9  •  5 kn       

Balatonfüred  12.4  •  7 kn       

Balatonboglár  13  •  2.4 kn       

Orfű  12  •  4 kn       

Velencei-tó  12  •  6.5 kn       

Tiszafüred  11.2  •  2.3 kn       

Mályi-tó  11.2  •  5.9 kn       

2024. április 19., péntek

BritPop a Kantun szendvicsben

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ami a nagyhajós vitorlázóknak a Pünkösdi Regatta, az a modellvitorlás versenyzőknek a Tóth István Emlékverseny. Versenyzés a pünkösdi hosszú hétvégén szombattól hétfőig, három hajóosztályban.

BritPop a Kantun szendvicsben

Tenrater, Marblehead és Onemeter ezek a tradicionális hajóosztályok a Tóth István Emlékversenyen. A legnagyobb mezőny - 23 versenyző – vasárnap volt az egyméteres hajóosztály versenyén. Ebben az osztályban várható intenzív létszámnövekedés – aminek a jelei már most is mutatkoznak – az IOM osztályszövetség megalakulásának köszönhetően. A nemzetközi tendencia abba az irányba mutat, hogy az IOM lesz (vagy már most is az) a modellvitorlázás legerősebb hajóosztálya. Az IOM egyszerre nagyon kötött one desig osztály ugyanakkor rendkívül komoly technikát és innovációt vonultat fel a kijelölt keretek adta lehetőségek figyelembevételével. Egy hete fejeződött be a hajóosztály világbajnoksága az Egyesült Államokban, ahol 21 nemzet 76 kvalifikált versenyzője vett részt a professzionálisan megrendezett versenyen. A VB eredményéből kiolvasható, hogy a britt BritPop és a horvát Kantun jelenleg az a két hajótípus, amelyik kimagaslik a mezőnyből. Nem meglepő, hogy az aktuális világbajnok, a modellvitorlázás ikonja Brad Gibson által tervezett BritPop nagyon jó hajó, ugyanakkor a trónkövetelők Robert Grubisa és Zvonko Jelacic zsenialitása rövid idő alatt a Kantunban öltött testet.

A hazai egyméteres mezőny is sokat fejlődött az utóbbi években, már nálunk is van BritPop és Kantun, folyamatosan bővül a hazai fejlesztésű Tiem flotta, egyre több van a BritPop és Kantun előtti éra csúcshajóiból és a korosabb ausztrál versenyeszközök is versenyképesek bizonyos körülmények között. Végül, de nem utolsó sorban prototípus szinten versenyben van a Zefír és a Tonicum Next is, amelyek közül bármelyik nagyot durranhat.

Jelenleg legalább három hajóról lehet tudni, ami készülőben van és már júliustól versenyeznek velük az IOM flottában. Akár idén elérhető a rendszeresen versenyző 30 hajós flotta, ami Európai szinten is elismerésre méltó. A soron következő egyméteres verseny a Kékszalag Modellvitorlás Regatta lesz június 2-án Balatonfüreden. A modellvitorlás verseny a Kékszalag rajtja után egy órával később kezdődik és délután 4 óráig tart a füredi móló környékén kitűzött versenypályán.

Visszatérve a Tóth István Emlékversenyhez és a cikk címéhez, a hétvégén is a nemzetközi tendencia érvényesült Sukorón. Az egyméteres versenyen, az élen két Kantun közé „szorult” egy BritPop, így három top IOM hajó végzett az élen. Forrai Csaba egy Kantunnal nyert – nagyon szoros versenyben – a BritPoppal versenyző Horváth Zsolt előtt. Harmadik a Kantunos Bodnár Imre lett éppen csak megelőzve a negyedik helyet megszerző Kiss Miklóst.

Az M hajóosztályban Horváth Zsolt nyert Csóka László és Forrai Csaba előtt. A 10-es osztály versenyét Kiss Miklós nyerte öt futamgyőzelemmel, míg a négy futamon diadalmaskodó Csóka László a második helyen végzett. A bronzérmes Forrai Csaba lett. Az emlékverseny háromnapos összetett eredménye alapján Forrai, Csóka és Horváth sorrend alakult ki.

Eredmények:
http://modellvitorlazas.hu/eredmenyek/

 
Óriási rekord a Tókerülőn! Előző

Óriási rekord a Tókerülőn!

Modellvitorlások a Kékszalagon Következő

Modellvitorlások a Kékszalagon