Siófok  11.1  •  6.7 kn       

Keszthely  11.9  •  3 kn       

Balatonfüred  10.8  •  4.4 kn       

Balatonboglár  11  •  6.7 kn       

Orfű  13  •  6 kn       

Velencei-tó  12.8  •  5.9 kn       

Tiszafüred  13.6  •  3.8 kn       

Mályi-tó  14.5  •  3.8 kn       

2024. április 26., péntek

Óriási rekord a Tókerülőn!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az ötszörös Tókerülő győztes ifj. Csóka László 2012-ben felállított rekordidejét döntötte meg több mint 20 perccel.

Óriási rekord a Tókerülőn!

2012-ben 1 óra 10 perc és 43 másodperc kellett a Pécsi-tó körbevitorlázásához, idén mindössze 49 percre és 13 másodpercre volt szüksége. A Tókerülő ma már nem csak egy rendhagyó orfűi modellvitorlás túraverseny, sokkal inkább egy intenzív, több versenyt magába foglaló regatta hétvége. Pénteken az egyméteres osztály Medvehagyma Regattája nyitja a versenyek sorát, szombaton kerül megrendezésre a Tókerülő Hétvége névadó eseménye a Tókerülő Modellvitorlás Túraverseny, ami tulajdonképpen a Pécsi-tó Kékszalagja. Vasárnap a legnagyobb flottával rendelkező hajóosztály a Micro Magic ranglistaversenyét rendezik Orfűn.

A Tókerülő egyben az Orfűi Vízisport Évadnyitó is, melynek keretei között kerül megrendezésre minden évben az Orfű Kupa szörfverseny. A pécsi-tavi vízisport évad rajtjának idén volt egy további ünneplésre méltó eseménye, nevezetesen befejeződött az Orfűi Vitorlás Egyesület vitorlástelep fejlesztésének 4. üteme. Az átadó ünnepségen részt vett Orfű polgármestere Füziné Kajdy Zita, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke dr. Kollár Lajos és az Orfű, Pécsi-tó NKft. ügyvezetője Rács Zoltán. A vendégeket és a klubtagokat Anka Attila az OVE elnöke köszöntötte, aki részletesen bemutatta a vitorlástelep megvalósult fejlesztését. Az átadó ünnepséget, az immár hagyományos tókoszorúzás követte, mellyel jelképesen kezdetét vette az orfűi vízisport évad.

A pénteki felvezető rendezvénynapon, az egyméteres modellvitorlás hajóosztály versenyzői mérték össze tudásukat két csoportban, 8 futamban. A regattán 24 versenyző állt rajthoz, ami ebben az osztályban népes mezőnynek számít. A versenyt ifj. Csóka László nyerte a soproni Horváth Zsolt és az ölbői Eredics István előtt.

Szombaton a délelőtti ünnepségek után, pontban délben a harangszóra rajtolt a Pécsi-tó Kékszalagja, a tókerülő túraverseny. 37 modellvitorlázó vágott neki, hogy teljesítse a légvonalban mérten is több mint 4 kilométeres pályát. Ifj. Csóka Lászlónak idén több komoly kihívója is akadt, így semmit nem bízhatott a véletlenre. Tízes osztályú hajóját professzionálisan felkészítette és őrületes tempót diktálva 49:13-as időt vitorlázva óriási rekordot állított be. A legjobban felkészült trónkövetelő Országh Tibor nem egészen öt perccel lemaradva futott át a célvonalon. A partról figyelve az eseményeket, néha felvillant a Litkey Farkas kontra Király Zsolt párharc emléke, bár remélhető, hogy Országh Tibor szerencsésebb trónkövetelő lesz mint a párhuzamban említett párja. Garay György a rekordidőtől 10 percre még mindig szédületes tempóban kerülte meg a Pécsi-tavat és végzett a harmadik helyen. Az osztályok szerinti értékelésben, az egyméteres hajók versenyét Horváth Zsolt, az RG65-öt Kloiber Ákos, míg a Micro Magicet Nagy Ferenc nyerte. A yardstick versenyt is ifj. Csóka László nyerte meg két RG65-ös hajó előtt. Az előnyszám rendszerben második helyen Kloiber Ákos végzett, harmadik Molnár Imre lett.

Délután két óra után izgalmas szörfverseny rajtolt élénk északi szélben. Látványos futamok szórakoztatták a megfáradt modellvitorlázókat. A szörfverseny két hajóosztályban zajlott, az egyiket Kálmándy Ferenc nyerte dr. Horváth Zsolt és Periskics Miklós előtt, míg a másikat dr. Lomb Zoltán nyerte megelőzve Sinka Zoltánt és Gajdacsi Gábort. A legeredményesebb női versenyző Bánfai Emese lett.

Vasárnap 27 hajós mezőnyben MM hajókkal folytatódott a verseny. Székely Antalnak sikerül magamögé utasítania ifj. Csóka Lászlót, ami jelentős meglepetésnek számít, ha az elmúlt évek eredménylistáira pillantunk. A bronzérem Országh Tibor nyakában kötött ki, aki stabil versenyzéssel megérdemelten lett dobogós.

Eredmények

Képek

Megalakult a Magyar IOM Osztályszövetség Előző

Megalakult a Magyar IOM Osztályszövetség

BritPop a Kantun szendvicsben Következő

BritPop a Kantun szendvicsben