Siófok  12.2  •  6.1 kn       

Keszthely  7.9  •  8 kn       

Balatonfüred  11.8  •  5.2 kn       

Balatonboglár  12.2  •  9.1 kn       

Orfű  10  •  6 kn       

Velencei-tó  10  •  7.6 kn       

Tiszafüred  10  •  9.3 kn       

Mályi-tó  8.2  •  5.9 kn       

2024. március 29., péntek

Egy majdnem világbajnokság!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Április 14-19-e között rendezte az ennsdorfi modellvitorlás klub a hagyományos Pichlingersee Regattát.

Egy majdnem világbajnokság!

Az idei verseny különlegessége, hogy a huszadik volt. Ebből az alkalomból 13 nemzet közel 70 versenyzője jött el a Linz melletti kis tóhoz.

Két héttel az ukrajnai  NAVIGA világbajnokság előtt nagyon erős modellvitorlázó mezőny jött össze a legnépszerűbb Osztrák regattán. Elgondolkodtató, hogy egy Linz melletti kavicsbánya gödréből kialakított tavacska néhány év alatt Európa egyik legjelentősebb modellvitorlás bázisává vált. Itthon legalább egy tucat olyan tó van, ahol százszor jobb feltételek mellett lehetne ezt a sportot űzni, modellvitorlázóból is egyre több van kis hazánkban, így lassan át kell lendülni a holtponton ebben a sportban is. Talán egy nemzetközi verseny, egy világbajnokság segíthetne ebben. A következő NAVIGA VB 2017-ben lesz és Orfű a pályázók között van. Amennyiben sikerülne a rendezés jogát elnyerni, nagyot lendítene a hazai modellvitorlás sporton.

Kedden az F5-10-es osztály versenyével kezdődött a nemzetközi modellvitorlás hét. Az első két nap versenyét a lipcsei Jens Amenda nyerte, megelőzve az Ukrán Andriy Kadantsevet és a harmadik helyezett brémai Max Lehmannt. Magyarok nem indultak a 10-es kategóriában, de így is 17-en versenyeztek ebben a hajóosztályban.

Az egyméteres osztályban 50 versenyző nevezett, nagyon erős mezőny jött össze. A magyarok alkották a legnagyobb külföldi delegációt 10 versenyzővel. A versenyt, a Cseh Novotny Pavel nyerte, de a második és harmadik helyen magyar versenyzők végeztek. Horváth Zsolt ezüstérmes, Forrai Csaba bronzérmes lett. A további hazai vonatkozású eredmények: 9. ifj. Csóka László, 14. Ferencz Gyula, 15. Kiss Miklós, 21. Eredics István, 25. Bodnár Imre, 27. Hannos Attila, 28. Csóka László, 39. Horváth István, 49. Forrai István lett.

Hétvégére maradt az F5-M osztály regattája, melyen 41 versenyző állt rajthoz. Hat magyar vitorlázó ebben a versengésben is érdekelt volt. Ifj. Csóka László – vagy, ahogy a Pichlingersee Regatta hangosbemondója szólította – Csóka László junior éppen csak lecsúszott a dobogó legfelsőbb fokáról. A legnagyobb hajók versenyét a KLM Kolin versenyzője Kohlicek Martin nyerte ifj. Csóka László és az Albatros Odessa versenyzője Timur Kishubaiev előtt. A magyarok közül Kiss Miklós 8., Forrai Csaba 9., Csóka László 10., Horváth Zsolt 11. és Forrai István 37. lett.

 
Szezonnyitás az MM osztályban Előző

Szezonnyitás az MM osztályban

Negyedszer is végigvitorlázták a telet! Következő

Negyedszer is végigvitorlázták a telet!