Siófok  12.7  •  2.9 kn       

Keszthely  13.9  •  7 kn       

Balatonfüred  12.4  •  5.2 kn       

Balatonboglár  12.6  •  1.6 kn       

Orfű  13  •  4 kn       

Velencei-tó  12.6  •  7.9 kn       

Tiszafüred  14.4  •  4.8 kn       

Mályi-tó  11.8  •  7 kn       

2024. április 19., péntek

Székely Antal nyerte az Évadnyitót

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A finnes olimpikon egyre nagyobb teret követel magának a modellvitorlázásban. Saját fejlesztésű hajójával a Tonicummal megnyerte az idei Évadnyitót Agárdon.

Székely Antal nyerte az Évadnyitót

Az RC vitorlások évadnyitója évről évre Agárdon kerül megrendezésre, pénteken az M hajók, vasárnap a 10-esek versenyeznek, de a főnap kétségkívül a szombati egyméteres regatta. Ebben az osztályban versenyeznek az IOM (ISAF osztály) osztályú hajók, ahol az innováció, a hajók fejlesztése rendkívül intenzív. Szinte minden évben új hajótípusok kerülnek az élvonalba, elképesztőbbnél elképesztőbb formákat magukra öltve. Ebben az intenzíven változó környezetben egy ígéretes hazai projekt kezd kirajzolódni. Székely Antal IOM prototípusa a Tonicum megérett a sorozatgyártásra. A szombati évadnyitón kifogástalanul teljesített a hajó, a nemzetközi mezőnyben is csúcs hajónak számító márkákat utasított maga mögé.

Az egyméteres hajóosztályban idén a második 20 hajós mezőnyt meghaladó regattát rendezték, ami egyértelműen az osztály fejlődését igazolja. Tekintve, hogy egy versenyképes egyméteres új hajó ára átlépi a 2000 eurós vételárat, így feltétlenül dicséretes, hogy évente 3-4 hajóval bővül a flotta. Az intenzív fejlesztések természetesen azt is magukban hordozzák, hogy egy 5-6 éves hajótípusból elfogadható áron lehet használt hajót vásárolni. Az osztály bővülésének sokat segít a Micro Magic hajóosztály, hiszen aki ott kipróbálja magát, rövid idő után nagyobb és komolyabb hajó után kezd áhítozni, annak ellenére, hogy az MM továbbra is a legegységesebb, ezáltal a legigazságosabb versenyzési lehetőség.

Agárdon az Évadnyitón komoly egyméteres hajók álltak rajthoz, a résztvevők között volt BritPop, ami az aktuális világbajnok hajó, voltak Pikantok és a két már sorozatgyártású magyar hajó a Tactic és a Tiem is versenyzett. Ebben a mezőnyben jelentős eredmény, hogy a Tonicum proto nyerni tudott.

A versenyt Székely Antal nyerte, megelőzve az ölbői színekben versenyző Horváth Zsoltot és a százhalombattai Forrai Csabát. A 4. és 5. helyeken Tactic-ok végeztek, a 6. idősebb Csóka László lett egy Zefírrel.

Tókerülő hétvége – A Pécsi-tó Kékszalagja Előző

Tókerülő hétvége – A Pécsi-tó Kékszalagja

Helyesbítés: Pontosabban idősebb Csóka nyerte az Évadnyitót Következő

Helyesbítés: Pontosabban idősebb Csóka nyerte az Évadnyitót