Siófok  6.6  •  9.3 kn       

Keszthely  4.9  •  11 kn       

Balatonfüred  6.3  •  6.1 kn       

Balatonboglár  6.3  •  11.3 kn       

Orfű  •  11 kn       

Velencei-tó  8.6  •  5.6 kn       

Tiszafüred  8.4  •  7.8 kn       

Mályi-tó  8.1  •  6.2 kn       

2024. április 24., szerda

Tókerülő hétvége – A Pécsi-tó Kékszalagja

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Tókerülő hétvége, avagy amikor a modellvitorlázó is keményen sportol. Létezik félsziget-kerülő (Rogoznica) és öböl-kerülő (Lágymányos) modellvitorlás verseny, de tókerülő csak Orfűn van.

Tókerülő hétvége – A Pécsi-tó Kékszalagja

Négy éve rogoznicai mintára hozták létre a szervezők a Pécsi-tó Kékszalagjának számító Tókerülő Modellvitorlás Túraversenyt. Az évről évre fejlődő regattának mára már van egy felvezető és egy levezető versenye is. Pénteken az egyméteres hajók Medvehagyma Kupájával indul a Tókerülő hétvége és vasárnap a Micro Magic ranglistaversennyel ér véget. Természetesen a hétvége fő attrakciója a szombaton délben rajtoló Tókerülő Modellvitorlás Túraverseny. A versenynek nem kisebb a tétje, mint hogy ki a leggyorsabb modellvitorlázó és ezt a szó legszorosabb értelmében kell venni. Nem csupán egy gyors hajót kell precízen irányítani, hanem megfelelő fizikai kondícióban kell lenni ahhoz, hogy a hajót a versenyző, a parton követni tudja. A vitorlázó 5.2 – 5.3 kilométert tesz meg a parton – az élmezőny futva vagy kerékpáron - a hajók általában 7 – 8 kilométert vitorláznak a rajttól a célig. A bóják és a rajtvonal gps koordináták szerint rögzített helyen vannak, így minden évben a rekorddöntés lebeg a versenyzők szeme előtt. Az aktuális rekordot 2012-ben ifj. Csóka László állította be az 1 óra, 10 perc, 43 másodperces idővel és ezt azóta sem sikerült megdönteni.

Pénteken 24 versenyző vett részt a Medvehagyma Regattán, a létszám tisztesnek minősül az egyméteres hajóosztályban. Sajnos az osztály doyenje Forrai Pista bácsi (HUN 13) egészségügyi problémák miatt távolmaradásra kényszerült ezért innen kívánunk neki jobbulást és mielőbbi felépülést. A regatta nyári időjárási körülmények között indult, majd egy komoly jégeső szakította félbe, ami közel 10 fokos hőmérsékletcsökkenéssel is járt. Ennek ellenére a szél kifejezetten gyenge maradt, viszont a hidegre nem mindenki volt felkészülve, ezért a forralt bor és a meleg tea számított slágerterméknek. Az egyméteres versenyt ifj. Csóka László nyerte Horváth Zsolt és Székely Antal előtt.

A szombati tókerülést megelőzően az orfűi vízi-sport évad megnyitására gyülekeztek a sportolók és az érdeklődők az Orfűi Vitorlás Egyesület kikötőjében. Második éve rendeznek Orfűn hivatalos szezonnyitó ünnepséget, melyen elrajtol a baranyai vízi-sport évad. Délelőtt tíz óra harminc perckor dördült el a jelképes startpisztoly és útnak indította a 2014-es pécsi-tavi szezont. Füziné Kajdy Zita Orfű polgármestere, Dr. Kollár Lajos. a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Rács Zoltán, az Orfű, Pécsi-tó NKft. ügyvezetője köszöntötték a résztvevőket, majd lobogófelvonással és tókoszorúzással vette kezdetét az 56. orfűi vízi-sport évad. A polgármester kiemelte a társadalmi szervezetek összefogását és köszönetet mondott a tóparton működő egyesületeknek az aktív szerepvállalásért. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a hazai vitorlázható kistavak fontosságára hívta fel a figyelmet. Az Orfű, Pécsi-tó NKft. ügyvezetője bemutatta a tavat érintő fejlesztéseket és beszámolt a jövőbeni tervekről.

Hagyományosan délben rajtolt a negyedik Tókerülő Modellvitorlás Túraverseny 44 résztvevővel. A létszámra tekintettel a rendező megosztott rajtvonalat tűzött ki, a part felőli részen a 70 centiméter alatti hajók rajtoltak, a víz felőli részen az IOM, E, M, 10-es és nyílt osztályú vitorlások. A versenyzők esőben rajtoltak és a verseny ideje alatt, kisebb nagyobb megszakításokkal szinte folyamatos volt az égi áldás. Délben még mérsékelt szél volt, de északról folyamatosan erősödött, így a „hazaúton” hátszélben tóparti futóversennyé vált a modellvitorlázás. A versenyt ifj. Csóka László nyerte 1:15:08-as idővel, ami a saját rekordjától közel 5 perccel maradt el. Nagy meglepetésre a második és harmadik helyen IOM hajók végeztek. Forrai Csaba ezüstérmes, Székely Antal sajátfejlesztésű új hajójával bronzérmes lett. A versenyt az abszolút befutási sorrend mellett három kategóriában, yardstick előnyszámrendszerben és RG-65 osztályban értékelték a szervezők. A Tókerülőn idén négy külföldi versenyző és három hölgy vett részt, akiket különdíjjal jutalmaztak.

A versenyt követően, délután négy órakor nyílt meg az orfűi sportcsarnokban Gyöngyösi Cecília portré kiállítása „A modellvitorlázás szerelmesei” címmel. A kiállítás 49 modellvitorlázó portréját mutatta be a nagy számban megjelent érdeklődőnek.

Vasárnapra maradt az igazi fekete leves, már ami az időjárást illeti, 8 fok, vízszintes eső, 5-ös északi szél fogadta a Micro Magic ranglistaverseny résztvevőit. A közel 30 nevezőből csupán 14 bátor harcos maradt, aki vállalta a küzdelmet. Aki a versenyzés mellett döntött, nem bánta meg, 13 parádés nagyszeles futamot sikerült megrendezni a rendkívül izgalmas versenyen. Ifj. Csóka Lászlót nem lehetett ezen a hétvégén megverni, az MM verseny aranyérme is az ő nyakába került. Második helyen Székely Antal végzett, a bronzérmes Bodnár Imre lett.

Biztosan állítható, hogy a Tókerülő hétvége egy igazi orfűi kuriózum lett, ami éppúgy beírta magát a modellvitorlázás történelmébe, mint Orfű históriáskönyvébe. Orfűre mindig érdemes ellátogatni, a Tókerülő hétvégén pláne. Jövőre talán még többen leszünk az akkor már öt éves Tókerülőn!

Eredmények:
http://modellvitorlazas.hu/eredmenyek/

Kálmándy Ferenc képei:
http://www.compassmagazin.hu/galeria/

Hivatalos honlap:
http://www.tokerulo.hu/

Orfű:
http://orfu.hu/

 
Stratégiai szerződés a modellvitorlázókkal Előző

Stratégiai szerződés a modellvitorlázókkal

Székely Antal nyerte az Évadnyitót Következő

Székely Antal nyerte az Évadnyitót