Siófok  6.1  •  6.6 kn       

Keszthely  4.9  •  2 kn       

Balatonfüred  5.8  •  6.1 kn       

Balatonboglár  6.1  •  6.4 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  5.5  •  5.6 kn       

Tiszafüred  6.1  •  8.5 kn       

Mályi-tó  6.4  •  4.3 kn       

2024. április 25., csütörtök

A rekord 1:10:43!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Milyen rekord? Tókerülő. Mi az a Tókerülő? A legnagyobb hazai modellvitorlás verseny. Magabiztosan hangzik, hogy legnagyobb, de valóban az? Hol van? Mikor? Orfűn, május 3-án a Pécsi-tavon.

A rekord 1:10:43!

Inkább úgy helyes, hogy május 2-tól, május 4-ig tart az Orfűi Vízi-sport Évadnyitó és 3-án, szombaton lesz a Pécsi-tó Kékszalagja, a Tókerülő. A Kékszalag kistestvére ez a baranyai flúgos futam ahol, az arányok 1:20 méretűek, ami a tavat, a hajókat, a futott időket illeti, talán a résztvevőszámban javít rajta valamennyit a Tókerülő.

Szóval legnagyobb? Tulajdonképpen a rendezvény háromnapos és a második napon kerülik a tavat, de ettől önmagában még nem érne a csúcsra, hiszen van négynapos modellvitorlás verseny is a hazai eseménynaptárban. Valójában a népszerűségét két tényező alapozza meg, az egyik, hogy a verseny nyílt, azaz minden itthon elismert modellvitorlás osztályba tartozó hajóval lehet indulni, sőt minden osztályon kívüli modellvitorlással is, legyen az egy vagy többtestű. A második összetevő a helyszín, azaz Orfű. Orfű, ahol az önkormányzat, a helyi TDM szervezet, a vitorlás, a szörf, a kajak-kenu és a sárkányhajó egyesület mind ezen a háromnapos rendezvényen nyitják meg a vízi-sport évadot, melynek a központi eseménye a Tókerülő. Orfű, ahol az elmúlt 6-7 évben káprázatos fejlődést élt meg a modellvitorlás sport, mind a tömegbázisát, mind az eredményességét tekintve. A Pécsi Ércbányász Modellező Klub komoly tradíciói és az Orfűi Vitorlás Egyesülettel való szoros együttműködése Orfűt a modellvitorlázás fellegvárává emelte. Következésképpen a fellegvár bevételére sokan készülnek, 2013-ban 42 modellvitorlázó rajtolt a Tókerülőn és az előzetes adatok ismeretében idén ennél is többen lesznek.

Hogyan lehet egy modellvitorlással tavat kerülni, mindezt rekordidő alatt? A kérdésre, a legfrappánsabb választ ifj. Csóka László adja, aki évek óta a leggyorsabb ebben a műfajban, 2012-ben beállítva a tókerülés 1:10:43-as rekordidejét. Persze mindenkinek megvan a maga versenye, a szervezők három kategóriába sorolják a résztvevőket a hajótest hossza alapján, 70 mínusz, 70-100 és 100 plusz, mindez centiméterekben. Van abszolút értékelés és előnyszám rendszerű is valamint az innovatív megoldásokat is díjazza a rendező. Az északi és a déli bójákat, a rajt és célterületet a szervezők már az alapítás évében, 2011-ben GPS koordináták alapján határozták meg, így minden évben ugyan azt a pályát kell teljesíteniük a résztvevőknek. Évről évre több a külföldi versenyző és talán egyszer a nagy modellvitorlázó nemzetek giga többtestű hajóival is rátalálnak a Mecsek gyöngyszemére, az orfűi tórendszerre.

Igazi modellvitorlázó ünneppé a pénteki és vasárnapi pályaversenyekkel válik az orfűi évadnyitás. Pénteken az egyméteres osztály Medvehagyma Kupája nyitja a rendezvénysorozatot, amit vasárnap a Micro Magic osztály ranglistaversenye zár be. Május első hétvégéjén az orfűi vízi-sportolók hivatalosan is elkezdik a 2014. évi szezont, lesz tavi felvonulás, tókoszorúzás, polgármesteri köszöntő, szörf verseny, kajak-kenus és sárkányhajós programok, halfőző verseny és orfűi nyílt nap.

A parti programok közül kiemelkedik és a rendezvény unikumának számít Gyöngyösi Cecília kiállítása, aki szinte valamennyi honi modellvitorlázóról portrét készített és ezek a művészi alkotások most első ízben Orfűn a Tókerülő alkalmával lesznek megtekinthetőek, szombaton a Tókerülő befutója után.

Információ: http://www.tokerulo.hu/

Ez történt Velencén Előző

Ez történt Velencén

Vége a III. Téli Kupa versenysorozatnak Következő

Vége a III. Téli Kupa versenysorozatnak