Siófok  14.9  •  12.7 kn       

Keszthely  12.9  •  9 kn       

Balatonfüred  14.6  •  11.3 kn       

Balatonboglár  14.9  •  15.2 kn       

Orfű  13  •  10 kn       

Velencei-tó  14.9  •  11.5 kn       

Tiszafüred  13.8  •  8.6 kn       

Mályi-tó  13.8  •  7.2 kn       

2024. március 29., péntek

II. Eurakvilo Regatta Balatonbogláron

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Második alkalommal bontott vitorlát az Eurakvilo Regatta, a daganatos és leukémiás betegségből gyógyuló gyermekek és családjaik számára szervezett élményterápiás céllal létrejött, jótékonysági vitorlásverseny.

II. Eurakvilo Regatta Balatonbogláron

Az Eurakvilo Alapítvány 2012-ben kereste meg a Lellei Vitorlás Egyletet és a Compass magazin szerkesztőségét, hogy segítsenek megszervezni saját versenyüket. A szervezés egyik „motorja”, a balatoni gyermekvitorláztatás patrónusa, Bakóczy Kálmán volt. Tavaly rekordidő alatt összeállt a verseny terve és a megvalósítás is sikerrel járt. Az LVE évek óta rendezője a Ricky Sport által kiírt International Kupának, a tradicionális balatonboglári regattának. Majdhogynem magától értetődő volt, az időpont és a helyszín alkalmassága folytán, hogy az International Kupával közös rendezésben valósul meg az alapítványi vitorlásverseny. A kiírók is nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, hiszen versenyük szellemiségével teljesen összeegyeztethetőek az alapítványi célok.

A 2012-es sikeres rendezést követően, idén a regatta már saját versenynapot kapott a naptárban, így a szombati International Kupa küzdelmeit követően, vasárnap került sor a II. Eurakvilo Regatta túrafutamának megrendezésére. A regattát színes, változatos családi programok vezették fel a kikötőben. Tizenkilenc hajón, közel száz gyermek és családtagjaik vitorláztak, köztük többen életükben először. A regatta élénk keleti szélben, nagy hullámokban rajtolt, a gyerekek színes mentőmellényekben kucorogtak a hajók szél felőli oldalain. Többeken a megilletődöttség és az izgalom is látható volt a rajtot jelző kürtszó pillanatában. Elindult a mezőny és a gyerekek is kezdtek belerázódni a versengésbe, a révfülöpi bójánál már a nevetés és a versenyláz hangjai hallatszottak ki a hajókról. A befutónál pedig azt láthattuk, hogy az alkalmi matrózok közül sokan aktív részesévé váltak a legénység csapatmunkájának. Valamennyi hajó sikerrel teljesítette a futamot, szintidőn belül megérkezett a Balatonboglár előtti célba.

A parton ebéd, eredményhirdetés és díjátadó várta az élményekben gazdag gyereksereget. A szervezők a versenyflottát hat osztályban értékelték, így valamennyi hajó és legénysége díjazott lett, csupán az érmek színében volt különbség.

Köszönet illeti a közreműködésért az Eurakvilo Alapítvány önkénteseit és támogató partnereit, a gyermekek versenyeztetésében részt vevő kormányosokat, hajótulajdonosokat és legénységet, valamint a szervezésben közreműködő vitorlázókat, rendezőket és egyesületi tagokat, akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre: Törő Éva, Tóth Csaba, Bakóczy Kálmán, Perussza Ferenc és fia, Kontár Mira, Kovács Klaudia, Turi Anikó, dr. Góbi János, Kopasz Árpád,  Szabó Péter és kollégái, Rick Péter.

Eredmények: 

„Süsü” osztály
1. Puro Contento (Mike Schmolling)
2. Gardazzurra (Simó Béla)
3. Macarella (Rutai István)

„Vuk” osztály
1. Kerecsen II. (dr. Hirsch Tamás)
2. Marale (Kláris Zsolt)
3. Unicornis (Kovács Ákos) 

„Frakk” osztály
1. Stefánia (Zentai Árpád)
2. St. Elmo (Góczán László)
3. Marlin (Tarjányi Attila)

„Vízipók” osztály
1. Szombi (Nagykovácsy Tibor)
2. Hegemon (Rick Csaba)
3. Dorita 2 (Bunda György)

 „Dr. Bubó” osztály
1. II. Bambo (Zsigmond Csaba)
2. Benetteau (Moór Csaba)
3. Phoenix (Szilágyi Miklós)

„Pom Pom” osztály
1. Long Step (Csizmazia Jenő)
2. Hvalross (Szabó Árpád)
3. El Bárka (Kopasz Balázs)

Egy forró hétvége Ölbőn Előző

Egy forró hétvége Ölbőn

Félidőben a Yardstick Trophy Következő

Félidőben a Yardstick Trophy