Siófok  14.9  •  12.7 kn       

Keszthely  12.9  •  9 kn       

Balatonfüred  14.6  •  11.3 kn       

Balatonboglár  14.9  •  15.2 kn       

Orfű  13  •  10 kn       

Velencei-tó  14.9  •  11.5 kn       

Tiszafüred  13.8  •  8.6 kn       

Mályi-tó  13.8  •  7.2 kn       

2024. március 29., péntek

Átok ül az első rajton

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Napok óta megy a találgatás, hogy szombaton vajon mikor éri el a front, a Balaton térségét. Manapság a meteorológia olyan pontos diagnózisokat ad, hogy azzal, nagy biztonsággal lehet tervezni.

Átok ül az első rajton

A legpesszimistább prognózis szerint Fonyód térségét 14 óra körül éri el az erős szelet hozó időjárási zóna. A közép-Balaton évadnyitó versenye hosszú évek óta a Fonyódi Kormoránok Évadnyitója és harmadik éve ez a verseny a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat nyitánya is. Versenykiírás szerint pályaverseny, a rajt 10 órától osztályonként és két futam. Az előrejelzések ismeretében szuttyogásnak nincsen helye és ezt a rendezők is így gondolták, amikor a verseny előtt egy órával kitűzték a pályát. Szerencsétlenségükre megismétlődött a tavalyi év anomáliája és a rajt előtt elkezdett össze-vissza fújni a szél. Halasztani és pályát módosítani kellett volna a kialakult szélre, hogy korrekt körülményeket teremtsenek a versenyzőknek, ugyanakkor felvillant a veszélye, hogy az időhúzás esetleg azt eredményezheti, hogy egyetlen érvényes futam sem lesz a vihar előtt. A rendezők, a rajt mellett döntöttek és így ugyan időben, de egy elég furcsa irányba állított pályán elrajtolt a Kormorán Évadnyitó első futama. Sajnos ez tavaly is hasonlóan történt, így helytálló az a megállapítás, hogy Fonyódon átok ül az első rajton.

A vihar rémképe elriasztott ugyan néhány hajót a szombati versenyzéstől, de így is közel 40 vitorlás rajtolt a fonyódi évadnyitón. Yardstick I. osztályban az X-35-ös, a Melges 24 és a 11m OD-k voltak a favoritok, a YS II-ben a Reginák, a GT 23 és a J24-esek. A lassabb Yardstick III-ban jóval vegyesebb volt a kép, ami az él menőket illeti. Az összevont jolle osztályt a 25-ösök uralták. Az első futam utolsó hajója valamivel 13 óra előtt futott be a célba. Tekintve, hogy fordított volt a rajtsorrend és a lassabb osztályok indultak előbb és csak harmadiknak a YS I. osztály, így a befutóban sűrű volt a mezőny, nem kellett sokat várakozni a második futam rajtja előtt.

A rendezők – érvényes futammal a hátuk mögött – precízen szélbe állították a pályát, viszonylag gyorsan átrendezték (ha ez ilyen gyorsan megy, akkor talán az első futam előtt is abszolválható lett volna – szerk.) és elkezdték a rajteljárást. Minden osztály elrajtolt és a mezőny eleje már vette is a krajcbóját amikor megérkezett az első komolyabb szélnyomás. A második hullámban érkező szél szinte mindenkit „lebeszélt” a bőszeles vitorláról és néhányan – akik figyelték az északi part alatt már fetrengő hajókat – elindultak a part felé. Pár perccel később a rendezők lelőtték a második futamot és elindult a mezőny a kikötő felé. Apróbb haváriák mellett, de mindenki időben a komoly vihart megelőzően partra ért.

Néhány óvástárgyalást követően, délután öt órakor volt az eredményhirdetés és a díjátadó a Gyöngyhalász étteremben. Fonyód Város Polgármestere köszöntötte a versenyzőket és néhány szót szólt a vitorlás évadnyitás kapcsán. A díjátadó, a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat 2011. évi díjainak átadásával kezdődött. A versenysorozat rangját jelzi, hogy a 24 díjazott egységből csupán ketten voltak igazoltan távol, 22-en megjelentek a díjátadón, sőt olyan csapatok is akik, nem vagy nem a fonyódi versenyen indultak ezen a szombati napon. A YST díjátadót követően Pap Dezső a Fonyódi Kormoránok elnöke rátért az évadnyitó eredményeinek kihirdetésére, majd vacsorára invitálta az egybegyűlteket. Ekkor már csak a szélvédett helyeken lehetett beszélgetni és a rövidnadrágokat is hosszúra kellett cserélni, előugrottak a hajókból a viharkabátok is. Megjött a front, de nem sikerült elrontania a vitorlázók évadnyitó ünnepét.

Eredmények: http://www.compassmagazin.hu/file/evadnyito_kormoran_kupa_2012.pdf

Képek: http://www.compassmagazin.hu//galeriak/evadnyito-kormoran-kupa-2012.html

Film hamarosan!

Megjelent a legfrissebb Compass Magazin Előző

Megjelent a legfrissebb Compass Magazin

Szervezkednek a modellvitorlázók Következő

Szervezkednek a modellvitorlázók