Siófok  5.5  •  14.9 kn       

Keszthely  14.9  •  11 kn       

Balatonfüred  5.2  •  15.6 kn       

Balatonboglár  5.5  •  16.1 kn       

Orfű  14  •  9 kn       

Velencei-tó  9.3  •  19.9 kn       

Tiszafüred  11.1  •  17.3 kn       

Mályi-tó  10.2  •  12.2 kn       

2024. március 28., csütörtök

Jolle Trophy 2012

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Somogy Megyei Vitorlás Szövetség két éve indította útnak a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozatot. A versenysorozat alapgondolata, a klubok összefogásán alapul és a vitorlázók illetve a versenyhelyszínek széles spektrumát fogja össze.

Jolle Trophy 2012

A sorozat harmadik évadjára megvalósult az egyik alap célkitűzés, mely szerint Keszthelytől Keneséig, májustól novemberig biztosít versenyzési lehetőséget a YST. Ugyanakkor az idei szezontól lesz még egy jelentős újítás. Dr. Martin János megalapította a versenysorozat keretei között megrendezésre kerülő Klasszikus Jolle Trophy-t. Az alapítót kérdeztük a YST egyik újdonságáról.

Miért a YST-re esett a jollésok választása?
A Yardstick Trophy versenysorozat 2012-ben a harmadik „évadot” ünnepelheti. A versenysorozat létjogosultságát és sikerességét a résztvevők számának folyamatos emelkedése hűen tükrözi. Az MVSZ hivatalos verseny naptárában hasonló – yardstick szám alapján történő – „osztály” versenyek és versenysorozat nem szerepel. Külön értékelendő a versenyek díjazása és hangulata. Megítélésem szerint az egynapos versenyt követő díjkiosztó és a közös rendezvény nagy szerepet játszik a résztvevők összekovácsolásában és felidézi a 70-80-as évek nagyhajós versenyeinek hangulatát. Az értékelés szempontjai is kiállták az idő próbáját és a versenyek rendezésének színvonala is sokat javult.

A YST indulói közül mely egységeket értékel majd a Jolle Trophy?
A versenysorozaton indult hajók többsége más- más hajótípust reprezentál. Ez alól kivételt jelenthetnek a klasszikus 25-ös jollék, melyek 2010-ben 13, 2011-ben 15 hajóval vettek részt az egyes YST versenyeken. Sajnos, ezen hajók kormányosai és legénységük – többségükben – a „fiatal”, hatvan év feletti korosztályt képviselik. Megítélésem szerint számukra jó és teljesíthető feladatot jelenthet a Yardstick Trophy-ban történő indulás. Ehhez szeretnék külön kedvet csinálni a Klasszikus Jolle Trophy kupa kiírásával. A kupáért indulhatnak a vintage (1945 előtt épült), a klasszikus (1976 előtt épült) és a spirit of tradition (1970 után modern technológiával Benacsek sablonból épült) besorolású hajók.

Mi lesz a Jolle Trophy értékelési rendszere?
Az értékelés, a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat yardstick II. osztályban elért abszolút eredmény alapján történik. Tekintettel arra, hogy a hajók azonos osztályhoz tartoznak, külön előnyszámításra nincs szükség. Jelenleg a Balatonon összesen mintegy ötven ilyen hajóról tudunk, szóval bőven van lehetőség a résztvevők számának emelésére. Ehhez szeretnénk jelen kupa kiírásával segítséget nyújtani.

http://www.yardsticktrophy.hu/jolle_trophy.html

Télen is Csóka a bajnok! Előző

Télen is Csóka a bajnok!

Batta Kupa - MM pályaverseny és EB válogató Következő

Batta Kupa - MM pályaverseny és EB válogató