Siófok  13.3  •  22 kn       

Keszthely  12.9  •  3 kn       

Balatonfüred  12.9  •  20.8 kn       

Balatonboglár  13.3  •  20.7 kn       

Orfű  16  •  14 kn       

Velencei-tó  13.6  •  21.2 kn       

Tiszafüred  10.6  •  12.3 kn       

Mályi-tó  13.3  •  9.2 kn       

2024. március 28., csütörtök

Beszámoló az I. Téli Kupa fordulójáról

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A téli hónapok második szombatjára kiírt versenysorozat első fordulójának előestéjén lázasan készültünk a következő napi versenyre. Szoftver rendben, hangosítás rendben, papírok rendben, bóják rendben. Nevezések, egy gyors ellenőrzés telefonon. Ekkor kiderült két oszlopos tag részvétele bizonytalan.

Beszámoló az I. Téli Kupa fordulójáról

Székely Antal céges elfoglaltság miatt nem biztos, hogy időben érkezik Bodnár Imre indulása is bizonytalanná vált. Sajnos egyikük sem tudott a versenyen indulni. Imi távolléte miatt, így nekem kellet átvennem ideiglenesen a zászlót vagyis a tollát, akarom mondani a billentyűzetet, ezért írom most én ezt a beszámolót.

Na, térjünk a kellemesebb dolgok leírására!
Szombaton reggel a hideg, de napsütéses időben vidám hangulatban gyülekeztünk az OVE bejárata előtt. Nemsokára megjelent a kulcs ember Ribacz Peti, tudniillik nála volt a bejárat, egyben a helyzet kulcsa. Gyors összeszerelés, lassan fél tizenegy az első startkiírt időpontja és a vízfelület mint a tükör, nem kecsegtetett semmi jóval. Északi irányban, mintha mattulna a vízfelület, reméljük ide ér. Rajta rakjunk egy északi szelet feltételező pályát! Mire a bóják mind a helyükre kerültek, valóban a várt irányból megérkezett a gyenge szél, vagyis mit nem írok szellő, azaz szellőcske.

Hajrá dítsuk az első futamot! Négy Micro Magic és hét F5-E osztályba tartozó hajó a vízen a Microk indulnak először, majd fél perccel később az E-k. A startok jók a baj csak annyi, hogy a nagyobb és gyorsabb E-hajók az első bója környékén érik utol a piciket, ez elég problémás a letakarások miatt. Most már nem lehet változtatni, mivel a start visszaszámlálás csak újra készítéssel változtatható.
Az egész verseny gyenge, forgolódó szélben a parti tárgyak által zavartan ment. Ez azonban nem okozott problémát, csak növelte a versenyzők rutinját. Ilyen körülmények sokszor fordulnak elő azokon a versenyeken ahol mi rajthoz állunk, ugyanis a láthatóság miatt a pálya mindig közel van a parthoz, így a parti létesítmények, fák, sőt mi magunk is jelentősen zavarjuk a levegő szabad áramlását, mindenféle örvényeket képezve.

Összegezve, a nap folyamán tizenegy futamot hajtottunk, végig, ami elég jó, ha a gyenge szelet figyelembe vesszük. Mindenki jól érezte magát és fogadkozott, hogy a II. fordulón is indulni fog. Ez jó kezdet volt tehát azon az úton, hogy a formánkat megőrizzük a téli hónapok során és népszerűsítsük a vitorlázás ezen ágát. Reményeim szerint a következő fordulón indul majd Imi és Tonó is, valamint Forraiék, mivel Csaba már jelezte ezt.

Kategóriák értékelése:
MM. Sajnos csak négy hajó indult, pedig pillanatnyilag Magyarországon ez a legnépesebb mezőny. A kis létszámot az is okozta, hogy a pécsi versenyzők egyszerre nem tudtak mindkét kategóriában versenyezni és inkább az E-t választották. A végeredmény az is befolyásolta, hogy Ribacz Petinek az ötödik futam után el kellett mennie, így vezető pozicióból a harmadik helyre került. Gratulálok a kezdő Páncél Bencének aki kölcsön hajóval végül megnyerte a kategória versenyét. A további sorrend; 2. Kellényi István, 3. Ribacz Péter és 4. a szintén újonc Kálovics András.
Az F5-E verseny során az első helyezés tekintetében a papírforma érvényesült. Az utóbbi években jó formát mutató ifj. Csóka László nulla ponttal nyerte a versenyt. Őt követte édesapja Csóka László (a cikk írója), 3. Kiss Miklós aki Budapestről utazott le a verseny kedvéért, 4. Nagy Ferenc, 5. Bata Zoltán Pátyról 6. Rajnai Gábor és 7. az ifjúsági korú Nagy Péter.

A következő forduló december 10-én lesz az OVE előtti partszakaszon, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Csóka László

Orfűi Téli Regatták Előző

Orfűi Téli Regatták

Mikulás Kupa Következő

Mikulás Kupa